Hoppa till huvudinnehåll

Vittnesmål

Läkare Utan Gränsers medicinska team blir ofta vittnen till våld, övergrepp och missförhållanden i samband med sitt arbete, och det sker till stor del på platser som sällan får internationell uppmärksamhet.

Läkare Utan Gränser startades 1971 i Paris av en grupp läkare och journalister. De ansåg att det behövdes en oberoende hjälporganisation som talade ut om övergrepp och missförhållanden, och satte människor före politik. 

I enlighet med våra grundläggande principer är vi beredda att uttala oss offentligt när vi bedömer att det är nödvändigt. Det kan till exempel vara när en viss grupp människor försummas, när militära eller politiska insatser får allvarliga medicinska konsekvenser eller när internationella organisationer inte gör tillräckligt i samband med en nödsituation. Ibland sätter vi också ljuset på system och riktlinjer som begränsar tillgången till sjukvård eller nödvändiga mediciner.

Fördömer civila måltavlor

Det finns många exempel på hur vi har uttalat oss offentligt om vad vi har bevittnat i fält. Till exempel kritiserade vi den etiopiska regeringens tvångsförflyttning av hundratusentals människor 1985. I samband med folkmordet i Rwanda 1994 uppmanade vi, för första gången någonsin, till en internationell militär insats. Året därpå fördömde Läkare Utan Gränser massakern på civila i Srebrenica, i samband med kriget i Bosnien. Fyra år senare, 1999, fördömde vi den ryska militärens bombningar av Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Under 2004 och 2005 uppmanade Läkare Utan Gränser FN: s säkerhetsråd att fokusera mer på krisen i Darfur. Och 2007 fördömde vi det faktum att civila allt oftare blir måltavlor i konflikter, något som inträffade i bland annat Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Tchad och Somalia. Samma år kritiserade vi också regeringarna i Thailand och Laos, som hotade att med våld tvinga nästan 8 000 Hmongflyktingar att återvända till Laos.

Höjer rösten vid kriser

På senare tid har Läkare Utan Gränser granskat försöken att begränsa tillgången till generiska läkemedel för människor som lever med hiv/aids och andra sjukdomar. Organisationen har också kritiserat den hycklande hållningen hos länder som skickar näringsfattiga produkter till låginkomstländer och kallar det för livsmedelsbistånd. Läkare Utan Gränser har även pekat på behovet av mer omfattande insatser för att hjälpa undernärda barn i hela världen och på försöken att politisera och militarisera humanitärt bistånd, något som vi bland annat har bevittnat i Afghanistan och Pakistan. Vi har även höjt rösten om de otillräckliga insatserna från regeringar och det internationella givarsamfundet i samband med många kriser, till exempel kolerautbrottet i Haiti, våldet i Centralafrikanska republiken, kriget i Syrien och de stora flyktingströmmar som följt i dess spår.

Läkare Utan Gränsers medicinska team på plats står i ständig dialog med lokala myndigheter, stridande parter och andra hjälporganisationer för att på så sätt stärka organisationens oberoende och skapa förutsättningar för att vi ska kunna ge den bästa möjliga vården till våra patienter.

Sajt med fallstudier om övergrepp och missförhållanden

På sajten "Speaking out" har vi samlat publikationer om de tillfällen då Läkare Utan Gränser valt att tala ut om övergrepp och missförhållanden som vi bevittnat. På sajten finns en mängd fallstudier med detaljerade analyser och redgörelser för hur de olika processerna har sett ut.