Hoppa till huvudinnehåll

24 livräddande miljoner från Postkodlotteriet

Publicerad 19 februari 2020
Tre kvinnor håller i en stor check
Foto: Läkare Utan Gränser
Mottagandet från insamlingschef Ida Bah, ordförande Katrin Kisswani och Katharina Ervanius, ansvarig för företag och stora givare.

Postkodlotteriet delade den 18 februari ut sitt årliga överskott till utvalda ideella organisationer. 2020 får Läkare Utan Gränser 24 miljoner kronor. För dem kan vi fortsätta ge livsviktig sjukvård i utvalda projekt i Kongo-Kinshasa, Nigeria och Sydsudan.

Varje år delar Postkodlotteriet ut sitt överskott till organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. Vi är mycket glada och stolta över att vara en av de utvalda organisationerna.

Under utdelningen i Stockholm den 18 februari tog Läkare Utan Gränsers ordförande Katrin Kisswani emot en check på 24 miljoner i stöd från Postkodlotteriet för 2020. 

– Vi vill rikta ett varmt tack till Postkodlotteriet och deras lottköpare. Deras stöd möjliggör för vår personal att fortsätta sitt arbete med att ge medicinsk hjälp och rädda liv i utvalda projekt i Kongo-Kinshasa, Sydsudan och Nigeria. Dessutom stöttar Postkodlotteriet även vår innovationsenhet som ständigt utforskar nya och effektivare sätt för Läkare Utan Gränser att möta framtiden i fält, säger Katrin Kisswani.
 

Postkodlotteriets stöd kommer att användas till följande projekt:
 

Behandling av undernäring och malaria i våldsdrabbade Kongo-Kinshasa

Vi bistår med livräddande sjukvård i Baraka med särskilt fokus på barn och mödrar. Vi arbetar bland annat med att upptäcka och behandla malaria och med att behandla undernäring – särskilt hos barn och gravida. 
 

Bekämpning av smittsamma sjukdomar i konfliktens Sydsudan

Vi assisterar vid förlossningar, utför akut kirurgi och behandlar patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar vid Lankien-sjukhuset i delstaten Jonglei. Till de smittsamma sjukdomarna hör malaria, kala azar och luftvägsinfektioner. 
 

Kirurgi för barn med den ansiktsätande sjukdomen noma i Nigeria 

Noma är en sjukdom som få känner till, men som kan leda till social isolering och i värsta fall döden. Den börjar med en böld i munhålan och äter sig så småningom upp ansiktet inifrån. I Sokoto i nordvästra Nigeria behandlar Läkare Utan Gränser barn med noma. 
 

Barn- och mödravård med syfte att minska dödligheten i Nigeria

På sjukhuset i Anka vårdar Läkare Utan Gränser  barn som drabbats av malaria, luftvägsinfektioner, diarrésjukdomar och undernäring. Det är tillstånd som skördar många liv i området. Blivande mödrar är också en särskilt utsatt grupp som erbjuds sjukvård. Förutom arbetet på sjukhuset stöttar vi närliggande vårdcentraler.
 

Läkare Utan Gränsers Innovationsenhet

Innovationsenheten hjälper alla Läkare Utan Gränsers projekt att utveckla hållbara lösningar för såväl nya som återkommande utmaningar vi möter i fält. Enheten jobbar med allt från specifika produkter till interna processer. 
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare