Hoppa till huvudinnehåll

Varför en tidning?

Så här skrev vår dåvarande generalsekreterare Muriel Cornelis i samband med att det första numret av Direkt kom ut 2002.

Alla som har fått möjligheten vet. Det är ett privilegium att få chansen att omsätta sina värderingar i praktisk handling. Att få vara på plats där lidandet finns och visa de som drabbats - med ett bandage, en blick, ett ord, en beröring - att det finns medmänsklighet och hopp även för dem som bara orkar känna förtvivlan.

De bilder av världen som kommer till oss via TV, radio och tidningar räcker inte till. Vi som är sida vid sida med de människor som övergivits av nästan alla andra vet hur mycket som saknas. Alla möten med människor, deras röster, deras namn, ljuden, dofterna, glimtarna av glädje där ingen glädje borde vara möjlig. All värdighet och vänlighet mitt i misären som i ett obevakat ögonblick kan tvinga sjuksköterskan eller läkaren att gå runt hörnet och gråta en stund över livets outhärdliga obegriplighet. Men också känna ruset i stunder av sann gränslös gemenskap med människor som till det yttre kanske är så olika oss, men till det inre ändå så lika, och veta att saker och ting går att förändra.

Läkare Utan Gränser styrs enbart av nödställda människors behov, inte av politiska hänsyn. Vår humanitära gärning består av två delar. Den ena är att lindra lidandet hos befolkningar i nöd genom att på plats ge medicinsk och humanitär hjälp. Men det räcker inte. Den andra, vad vi själva kallar témoignage, är minst lika viktig: att höja rösten om de övergrepp och de missförhållanden vi bevittnar, att vara en katalysator för förändring.

Den tidning du håller i din hand är en del av det senare. Vi vill att du som stödjer vårt arbete och gör det möjligt för våra utsända att vara på plats ska få en möjlighet att förstå lite mer. Vi vill dela med oss av det vi upplever och det vi vet eftersom all förändring börjar med kunskap. Den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser är en del av ett nätverk som varje år skickar ut tusentals volontärer till över åttio länder och om det är något vi vet så är det att det finns mycket att förstå. Se det vi berättar om i tidningen som information. Se det som ett sätt att komma lite närmare.

Muriel Cornelis, generalsekreterare, Läkare Utan Gränser 2002-2004

Ur Tidningen Direkt nr 1, 2002