Hoppa till huvudinnehåll

Vi stoppar vår verksamhet i Mundri efter väpnad rån

Publicerad 2 maj 2018
Foto: Siegfried Modola
Läkaren Philippa Pett och de lokala hälsoarbetarna James och Nyatini behandlar en kvinna vid en utomhusklinik i distriktet Leer, Sydsudan.

Ett av våra team utsattes förra veckan för ett våldsamt väpnat rån när de levererade välbehövlig hälso- och sjukvård till avlägsna områden söder om staden Mundri, Sydsudan. Vi fördömer denna brutala handling.

Det var under tisdagen den 24 april som en grupp av tio oidentifierade beväpnade män stoppade den konvoj som våra team färdades i. Männen angrep teamet fysiskt och hotade dem med våld. De tog deras personliga tillhörigheter tillsammans med medicinsk utrustning och annan egendom från Läkare Utan Gränser.

Denna attack tvingar oss att stoppa våra mobila kliniker tills vår säkerhet kan garanteras av alla väpnade aktörer. De som blir lidande när vi inte kan utföra vårt arbete är befolkningen i Sydsudan. I det här fallet påverkar det väpnade rånet direkt 75 000 människor i isolerade samhällen som är i behov av hälso- och sjukvård.

Tilltagande våld

Sydsudan är världens yngsta nation. Den svåra konflikten i landet har pågått sedan december 2013 när president Kiir anklagade den dåvarande vicepresidenten Machar för ett kuppförsök. Styrkor lojala med de två ledarna har fortsatt strida mot varandra, vilket tvingat miljontals människor att fly från sina hem. Människor har svårt att få tillgång till ens det basala behovet av mat och mediciner. Lokal sjukvård existerar knappt, med undantag för den vård hjälporganisationer kan bedriva när säkerhetsläget är tillräckligt bra.

Men då situationen i landet har förvärrats med tilltagande våld och osäkerhet har det på många platser blivit allt svårare och farligare att fortsätta arbeta. Läget kan förändras snabbt och våra team måste vara beredda på att agera efter förändringen. Samtidigt måste vi alltid se till så våra medarbetare är säkra. Även om våra team sällan är måltavlor finns det mycket som kan gå snett i en oförutsägbar situation.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Mundri sedan oktober 2016. Trots de utmaningar vi stöter på erbjöd vi mellan januari och mars i år 1 760 medicinska konsultationer i samhällena i Mundri, bland dem behandlades 509 patienter för malaria.

Läs mer om vårt arbete i Sydsudan.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare