Hoppa till huvudinnehåll

Vi bistår med personal och utrustning efter ebolafall

Publicerad 15 maj 2017
Foto: Yann Libessart/Läkare Utan Gränser
Bilden är från vårt numera avslutade ebolaprojekt på Redemption sjukhus i Monrovia, Liberia.

Ett fall av ebola har bekräftats av Världshälsoorganisationen (WHO) i Likati, Bas Uele-provinsen i norra Kongo-Kinshasa. Vi har skickat ett team samt medicinskt och logistiskt material för att bistå på plats. 

Totalt har nio personer, däribland tre dödsfall, undersökts för ebola och hittills har ett fall av sjukdomen bekräftats. Den 13 maj skickade vi, i samråd med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Kongo-Kinshasa, ett team bestående av 14 personer till Likati för att inleda en insats. Ett team på ytterligare tio personer från hälso- och sjukvårdsmyndigheterna kommer att ansluta sig till dem.

De ska göra en bedömning av situationen tillsammans med organisationer som redan arbetar i området. För att teamet omedelbart ska kunna börja sitt arbete i Likati kommer vi att skicka femton ton medicinska och logistiska material med flygplan från huvudstaden Kinshasa.

Möjlighet att starta ett behandlingscenter

Vårt team består av läkare, sjuksköterskor, logistiker, vatten- och sanitetsexperter, hälsoinformatörer och en epidemiolog. Om de anser det vara nödvändigt har de möjlighet att starta ett ebolabehandlingscenter för att ta hand om dem som kan vara eller redan är smittade av viruset.

Om det behövs kan Läkare Utan Gränser också bistå lokala vårdcentraler med bedömning och prioriteringar av misstänkta ebolapatienter. Vi kan också sätta igång ett mobilt övervakningssystem och se till så att de nödvändiga hygienprocedurerna som krävs för att stoppa spridningen av viruset genomförs över hela det drabbade området.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare