Hoppa till huvudinnehåll

Utmaningen i att hålla sig neutral och opartisk

Publicerad 6 april 2018
En mobil klinik i Debaga i utkanten av Erbil, Irak.
Foto: Monique Jacques
En mobil klinik i Debaga i utkanten av Erbil, Irak.

Vi har precis öppnat en klinik för personer med kroniska sjukdomar i ett område där människor inte har haft tillgång till sjukvård på flera år på grund av pågående konflikter. Det var inte lätt att hitta en plats lämpad för kliniken.

Den tidigare kliniken i staden förstördes i ett flyganfall och ligger under en hög med grus, där det eventuellt fortfarande finns odetonerade bomber och försåtsminering.

Vi tittade på många hus tills vi äntligen bestämde oss för att ställa upp några baracker i ett öppet område istället. Eftersom två av våra huvudprinciper är neutralitet och opartiskhet är det viktigt för oss att inte ha vår klinik för nära polisen eller väpnade aktörer. Dessutom kan polis och väpnade aktörer vara mål för attacker, och vi vill aldrig utsätta våra patienter för fara. Vägarna kan inte heller blockeras av vägspärrar eftersom vi vill göra det så lätt som möjligt för patienterna att ta sig till oss.

Efter att vi hade ställt i ordning våra baracker beslutade en av de beväpnade grupperna som styrde området att inrätta sitt huvudkontor på gatan mittemot vår klinik. Jag är sjuksköterska på kliniken, men en del av mitt jobb är att utbilda människor om Läkare Utan Gränsers principer om neutralitet och opartiskhet, se till att väpnade aktörer inte kommer för nära vår klinik och att se till att folk lämnar sina vapen utanför om de vill gå in på vår klinik. Det är faktiskt imponerande hur bra människor förstår att det här är viktigt för oss.

En samhällsledare, som alltid har fyra livvakter med sig, samtycker nu till att lämna livvakter och vapen utanför om han kommer till oss som patient.  

Följ Anna Blidemans blogg från Irak.