Hoppa till huvudinnehåll
Morten Kildal och Catinka Agneskog
Publicerad 12 februari 2019

Plastikkirurgen Morten om skottskador i Gaza

Foto: Läkare Utan Gränser
Plastikkirurgen Morten Kildal pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i Gaza, Palestina.

När plastikkirurgen Morten Kildal arbetade i Gaza mötte han oräkneliga unga pojkar och män med sönderskjutna ben. De skulle behöva avancerade operationer och bra eftervård, men sjukvårdssystemet i Gaza klarar inte av trycket. Morten befarar att hundratals kommer att förlora sina ben, i brist på behandling.

Under protesterna vid gränsen till Israel förra året sköts över 6 000 unga män och pojkar i benen, enligt den lokala sjukvårdsmyndigheten i Gaza. Följderna av våldet under den så kallade ”March of Return” påverkar Gazaborna ännu idag. Det bevittnade plastikkirurgen Morten Kildal när han arbetade i Gaza i slutet av förra året. Han och teamet opererade på löpande band, men trots det finns det allt för många patienter som inte fick hjälp.

I podden berättar Morten – som till vardags jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala – att många kommer att behöver amputeras. Med allvarliga konsekvenser för hundratals unga:

– Man ser olika i olika kulturer på amputation. När man har förlorat ett ben i Gaza innebär det ett socialt stigma. Man ser framför sig att man inte kan försörja familjen eller hitta ett jobb, berättar plastikkirurgen.

Han opererade en 13-åring som hade skjutits förra året vid gränsen, när han var där och demonstrerade med sin familj.

– Pojken berättade hur rädd han var när det hände. Han trodde att han skulle dö, det var mycket dramatik, berättar Morten Kildal.

I poddintervjun berättar Morten hur det gick för pojken. Han berättar också vad som skulle behövas för att lösa sjukvårdskrisen i Gaza – som inte bara drabbar de skottskadade, utan hela samhället som är i desperat behov av mer stöd.

Lyssna på vår podcast här