Hoppa till huvudinnehåll

"Människor börjar bli desperata"

Publicerad 12 juni 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Ombord på Aquarius finns just nu 629 personer, som vi undsatt på Medelhavet.

Ombord på Aquarius finns just nu 629 personer, som vi undsatt på Medelhavet.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius har nekats att gå i hamn i både Italien och Malta. Ombord på fartyget finns 629 människor som omedelbart bör föras till närmaste säkra hamn. Så här beskriver Aloys Vimard, projektkoordinator ombord, situationen.

”Vi befinner oss just nu på internationellt vatten mellan Malta och Sicilien. Båten är överfull. Ombord finns 629 personer, bland dem 11 små barn, 123 minderåriga och fler än 80 kvinnor varav sju är gravida. Det handlar om väldigt sårbara människor och de flesta av dem är utmattade efter att ha varit till sjöss i mer än 48 timmar.

Den medicinska situationen är för närvarande stabil men vissa patienters tillstånd kan förvärras om de inte får avancerad medicinsk vård. Vi har behandlat flera kritiska fall, bland dem personer som nästan drunknat och andra med brännskador. Vi lyckades återuppliva alla och de är fortfarande under övervakning, men de som svalt havsvatten kan snabbt utveckla lungkomplikationer. Dessa människor behöver omedelbart bli förda till en säker hamn.

Det värsta scenariot är att vi får stanna här

Vi har fem medicinskt utbildade medarbetare ombord – tre sjuksköterskor, en läkare och en barnmorska. Vi har för närvarande utrustning för att behandla alla ombord och just nu finns det inga patienter som kräver akut medicinsk evakuering. Men om situationen fortsätter kommer vi snart att behöva mer medicinskt material. Människor trängs på öppet däck och utsätts för sol och vind vilket gör att vi är oroade över värmeslag och uttorkning.

Den mat som vi hade ombord räckte till i måndags kväll, då tog lagret slut. En maltesisk båt har levererat vissa förnödenheter, men det räcker bara till en måltid. Spanien har erbjudit oss en hamn, men det är en resa som tar upp till fem dagar. Vi är inte ett passagerarfartyg och uppmanar därför närmaste säkra hamn att ta emot oss.

Vår personal delar ut mat till människor ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius.

Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE.

Vi är mycket öppna gentemot alla ombord. Det är viktigt att de förstår vad som händer. Vi har sagt till dem att vi är en humanitär organisation, att vi inte kommer att ta dem tillbaka till Libyen under några omständigheter, utan att vi kommer att föra dem till en säker hamn.

Det bästa scenariot vore om de italienska myndigheterna gör sitt jobb och respekterar internationell sjörätt. Det skulle innebära att vi tilldelades en hamn så snart som möjligt och alla undsatta människor kunde överföras till en säker plats. Det värsta scenariot är att vi får stanna här till sjöss utan instruktioner med oroliga människor ombord på en överfull båt.

Vi är extremt oroade

Vi är extremt oroade över hur svårt det har blivit att utföra livräddande sök- och räddningsinsatser till sjöss. Vi utför ett humanitärt arbete som helt enkelt handlar om att rädda liv och att föra människor till en säker plats. Detta i enlighet med internationell sjörätt och sjöräddningscentralen (Maritime Rescue Coordination Center, MRCC).

Europas avskräckande politik har medfört att antalet människor som kommer till Europa sjunkit avsevärt. Men under sommarmånaderna när vädret förbättras märker vi att fler båtar lämnar de libyska stränderna. Detta händer redan - vi undsatte över 600 personer på bara en natt och i söndags fick vi veta att det fanns flera båtar i nöd på internationellt vatten. Vi vet också att ett italienskt flottfartyg idag har över 800 personer ombord som de nyligen undsatte.

Människor ombord på Aquarius frågar oss varför vi inte rör oss, vad som händer. En man hotade med att hoppa överbord. Han sa att han var rädd att han skulle skickas tillbaka till Libyen, och att han hade förlorat förtroendet för oss. Människor börjar bli desperata."

- Aloys Vimard, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser på sök- och räddningsfartyget Aquarius, som vi driver tillsammans med SOS Mediterranée.

Läs mer om vårt sök- och räddningsinsats på Medelhavet. 

Relaterade nyheter

Sök- och räddningsfartyget Aquarius, som drivs av Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée, är tillsvidare blockerat från att utföra livräddande insatser på Medelhavet.
Medelhavet

Ska vi låta människor drunkna på Medelhavet?

DEBATT | Sök- och räddningsfartyget Aquarius tvingas efter politiskt fulspel att avbryta sitt arbete på Medelhavet. Samtidigt har rutten över Medelhavet aldrig varit så dödlig som nu. Hur kan vi låta människor drunkna utanför Libyens kust? 

Skriv under vår namninsamling så att vi kan fortsätta rädda liv på Medelhavet.
Medelhavet

Vårt räddningsarbete hotat – vi behöver ditt stöd!

Läget är kritiskt. Räddningsfartyget Aquarius tvingas avbryta sitt arbete på Medelhavet samtidigt som flyende människor fortsätter att drunkna. Höj din röst för hjälparbete och delta i vår namninsamling, så vi kan fortsätta rädda liv till sjöss.

Fartyget Aquarius vid en räddningsaktion tidigare i veckan.
Medelhavet

Italien tvingar Panama att stoppa räddningsfartyget Aquarius

Efter ekonomiska och politiska påtryckningar från den italienska regeringen drog panamanska myndigheter i lördags in fartyget Aquarius registrering. Vi kräver att EU försäkrar Panama att de italienska hoten är ogrundade eller omedelbart ser till att fartyget får en annan flagga att segla under.

En kvinna tillsammans med sin nio månader gamla dotter. De befann sig på båten som fick motorhaveri utanför Libyens kust.
Medelhavet

Vittnesmål från Medelhavet

Den 1 september ger sig två gummibåtar av i skydd av mörkret. Bakom sig lämnar de Libyen, ett land i förfall. Men ingen kommer att klara resan till Europa. För många blir havet deras grav.