Hoppa till huvudinnehåll

"Människor börjar bli desperata"

Publicerad 12 juni 2018
Ombord på Aquarius finns just nu 629 personer, som vi undsatt på Medelhavet.
Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE
Ombord på Aquarius finns just nu 629 personer, som vi undsatt på Medelhavet.

Sök- och räddningsfartyget Aquarius har nekats att gå i hamn i både Italien och Malta. Ombord på fartyget finns 629 människor som omedelbart bör föras till närmaste säkra hamn. Så här beskriver Aloys Vimard, projektkoordinator ombord, situationen.

”Vi befinner oss just nu på internationellt vatten mellan Malta och Sicilien. Båten är överfull. Ombord finns 629 personer, bland dem 11 små barn, 123 minderåriga och fler än 80 kvinnor varav sju är gravida. Det handlar om väldigt sårbara människor och de flesta av dem är utmattade efter att ha varit till sjöss i mer än 48 timmar.

Den medicinska situationen är för närvarande stabil men vissa patienters tillstånd kan förvärras om de inte får avancerad medicinsk vård. Vi har behandlat flera kritiska fall, bland dem personer som nästan drunknat och andra med brännskador. Vi lyckades återuppliva alla och de är fortfarande under övervakning, men de som svalt havsvatten kan snabbt utveckla lungkomplikationer. Dessa människor behöver omedelbart bli förda till en säker hamn.

Det värsta scenariot är att vi får stanna här

Vi har fem medicinskt utbildade medarbetare ombord – tre sjuksköterskor, en läkare och en barnmorska. Vi har för närvarande utrustning för att behandla alla ombord och just nu finns det inga patienter som kräver akut medicinsk evakuering. Men om situationen fortsätter kommer vi snart att behöva mer medicinskt material. Människor trängs på öppet däck och utsätts för sol och vind vilket gör att vi är oroade över värmeslag och uttorkning.

Den mat som vi hade ombord räckte till i måndags kväll, då tog lagret slut. En maltesisk båt har levererat vissa förnödenheter, men det räcker bara till en måltid. Spanien har erbjudit oss en hamn, men det är en resa som tar upp till fem dagar. Vi är inte ett passagerarfartyg och uppmanar därför närmaste säkra hamn att ta emot oss.

Vår personal delar ut mat till människor ombord på sök- och räddningsfartyget Aquarius.

Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE.

Vi är mycket öppna gentemot alla ombord. Det är viktigt att de förstår vad som händer. Vi har sagt till dem att vi är en humanitär organisation, att vi inte kommer att ta dem tillbaka till Libyen under några omständigheter, utan att vi kommer att föra dem till en säker hamn.

Det bästa scenariot vore om de italienska myndigheterna gör sitt jobb och respekterar internationell sjörätt. Det skulle innebära att vi tilldelades en hamn så snart som möjligt och alla undsatta människor kunde överföras till en säker plats. Det värsta scenariot är att vi får stanna här till sjöss utan instruktioner med oroliga människor ombord på en överfull båt.

Vi är extremt oroade

Vi är extremt oroade över hur svårt det har blivit att utföra livräddande sök- och räddningsinsatser till sjöss. Vi utför ett humanitärt arbete som helt enkelt handlar om att rädda liv och att föra människor till en säker plats. Detta i enlighet med internationell sjörätt och sjöräddningscentralen (Maritime Rescue Coordination Center, MRCC).

Europas avskräckande politik har medfört att antalet människor som kommer till Europa sjunkit avsevärt. Men under sommarmånaderna när vädret förbättras märker vi att fler båtar lämnar de libyska stränderna. Detta händer redan - vi undsatte över 600 personer på bara en natt och i söndags fick vi veta att det fanns flera båtar i nöd på internationellt vatten. Vi vet också att ett italienskt flottfartyg idag har över 800 personer ombord som de nyligen undsatte.

Människor ombord på Aquarius frågar oss varför vi inte rör oss, vad som händer. En man hotade med att hoppa överbord. Han sa att han var rädd att han skulle skickas tillbaka till Libyen, och att han hade förlorat förtroendet för oss. Människor börjar bli desperata."

- Aloys Vimard, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser på sök- och räddningsfartyget Aquarius, som vi driver tillsammans med SOS Mediterranée.

Läs mer om vårt sök- och räddningsinsats på Medelhavet.