Hoppa till huvudinnehåll

Livsviktigt sjukhus i Jemen bombat till ruiner

Publicerad 28 oktober 2015
Foto: Yann Geay/Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers sjukhus i staden Haydan är ett av många sjukhus som attackerats under den väpnade konflikten i Jemen.

Ett sjukhus i norra Jemen förstördes sent i måndags kväll i den saudiledda koalitionens flyganfall. Sjukhuset i Haydan i provinsen Saada stöttes av Läkare Utan Gränser och tillhandahöll livräddande sjukvård för 200 000 människor i området.

När flygräden inleddes klockan 22.30 på måndag kväll lyckades personal och patienter fly innan bombningen tilltog. En anställd skadades lindrigt under flykten. Flyganfallet pågick i två timmar.

– Denna attack visar på fullständig brist på respekt för civila i Jemen där bombningar förekommer varje dag, säger Hassan Boucenine, vår landansvarige i Jemen.

Brott mot humanitär rätt

Att bomba civila och sjukhus är ett brott mot internationell humanitär rätt. Läkare Utan Gränser kräver att koalitionsstyrkorna förklarar hur attacken i Haydan kunde ske. Koalitionen blev regelbundet informerad om sjukhusets GPS-koordinater och på sjukhusbyggnadens tak fanns vårt stora och tydliga logotyp.

Under attacken förstördes akutmottagningen, mödravårdsavdelningen, den slutna vårdavdelningen, öppenvårdsmottagningen och laboratoriet.

– Ett livsviktigt sjukhus för befolkningen har gått upp i rök. Tolv timmar efter attacken kunde jag bokstavligen fortfarande se röken stiga från den förstörda byggnaden, säger Miriam Czech, projektsamordnare i Saada.

Civila drabbas dagligen

Läkare Utan Gränser började stötta sjukhuset i maj. Sedan dess har ungefär 3 400 patienter som skadats i kriget sökt vård på sjukhuset.

– Det pågår ett fullskaligt krig i Jemen. Om civilbefolkningen råka befinna sig på fel plats ses de som ett legitimt mål. Marknader, skolor, vägar, broar, flyktingläger och sjukvårdsanläggningar har bombats och förstörts, säger Hassan Boucenine.

Vi ska så snart som möjligt bygga upp en ny sjukvårdsanläggning för att kunna möta de medicinska behoven i Haydan.

Läkare Utan Gränser driver projekt i åtta provinser i Jemen: i Sana, Saada, Aden, Taiz, Amran, Al-Dhale, IIbb och Hajja. Sedan konflikten i Jemen började i mars 2015 har Läkare Utan Gränser vårdat mer än 15 500 krigsskadade människor och fortsätter att ge även vanlig sjukvård i landet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare