Hoppa till huvudinnehåll

Jemen: Sjukhus hotas av strider i Hodeidah

Publicerad 21 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.

Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.

De senaste tre veckorna har vi vårdat fler än 500 krigsskadade patienter i Jemen. I staden Hodeidah närmar sig striderna nu våra sjukvårdsinrättningar. Sedan kriget inleddes 2015 har våra inrättningar attackerats sex gånger och vi är nu extremt oroade över säkerheten för våra patienter och vår personal.

– Varje dag hör vår personal explosioner och skottlossning alldeles intill Al-Salakhana-sjukhuset där vi jobbar. Markstrider mellan militära styrkor kommer allt närmare vilket är väldigt oroväckande med tanke på patienternas och personalens säkerhet, säger Caroline Seguin, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Jemen.

– Våra sjukhus och vårdcentraler i Jemen har träffats sex gånger sedan 2015 då kriget inleddes, 27 personer har dödats och 40 skadats. Alla inblandade i striderna måste garantera att civilbefolkningen och sjukvårdsinrättningar är skyddade.

Allt fler akuta fall

Al-Salakhana-sjukhuset är ett av endast tre offentliga sjukhus som fortfarande är i bruk i området. Verksamheten på stadens största sjukhus, Al-Thawra, är visserligen igång men hotas av strider och de snabbt förändrade frontlinjerna.

– Civilbefolkningen har allt färre alternativ när det gäller att få tillgång till sjukvård i Hodeidah och att ta sig till ett sjukhus utanför staden tar flera timmar. Till exempel får våra team på sjukhusen i Mocha och Aden ofta ta emot barn med skottskador och gravida kvinnor med komplikationer, i akut behov av livräddande sjukvård, som kommer mycket sent, säger Caroline Seguin.

Under perioden 1–15 november vårdade vi 510 patienter med krigsskador på våra vårdinrättningar i Hodeidah, Abs, Aden, Hajjah och Mocha, varav åtminstone 31 kvinnor och 33 barn. Bland dessa patienter hade 241 personer skottskador, 227 hade skadats i explosioner och 30 hade splitterskador.

Under den första halvan av november ökade intagningarna till våra akutavdelningar: i Aden med 56 procent och i Mocha med 50 procent jämfört med samma period i oktober. På våra sjukhus i Aden, Hodeidah och Mocha har vi utökat antalet bäddplatser från 133 till 172.

Belägring av staden förödande

De pågående striderna i Hodeidah gör att en potentiell belägring av staden kan leda till att civila blir beskjutna och instängda utan tillräcklig tillgång till sjukhus.

– Om befolkningen blir instängd mellan de stridande parterna i Hodeidah vet vi nuläget inte hur de skulle kunna fly. Vi vet inte heller hur de skulle få tillgång till grundläggande service ifall situationen förvärras, säger Caroline Seguin.

USA har uppmanat till ett eldupphör inom 30 trettio dagar – mot slutet av november – och fredssamtal har senarelagts till slutet av året. Vi varnar för offensivens många civila dödsoffer. Den officiella statistiken har sedan augusti 2016 legat på 10 000 dödsoffer, medan den oberoende organisationen ”Armed Conflict Location & Event Data Project” uppger att fler än 57 000 personer dödats.

Relaterade nyheter

Sjuåriga Tamer som skadades av granatsplitter i Taiz, Jemen, tidigare i år.
Jemen

Jemensamtalen: Den humanitära krisen måste få ett slut

Civila, sjukvårdspersonal och sjukhus – det är de som drabbas värst av striderna i Jemen. Vi uppmanar alla stridande parter att göra allt de kan för att minska mänskligt lidande och för att garantera säkerheten för såväl civilbefolkningen som för medicinsk personal.

Efter en rad flyganfall i Sana’a, Jemen, tog två sjukhus som vi stöttar emot 72 skadade och sex döda.
Jemen

Allt fler skadade när strider i Jemen trappas upp

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har våra vårdinrättningar tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador. Vi är extremt oroade och ser mycket allvarligt på utvecklingen.

Staden Taiz i Jemen under ett luftangrepp.
Jemen

"Frontlinjen går rakt igenom staden"

"På grund av belägringen var det svårt att få tag på material, mediciner, och mat- och bränslepriserna har skjutit i höjden. Dessutom är situationen i Taiz är extremt instabil."
- Emmily Sjölander, Jemen.

Vår vårdinrättning i Qatabah, i Ad Dhale-provinsen, är ett av projekten som har stängts efter attacken.
Jemen

Jemen: Vi tvingas stänga projekt efter attack

I måndags attackerades vår personalbostad i Ad Dhale-provinsen i södra Jemen med en sprängladdning. Vi har evakuerat våra medarbetare och tvingats avbryta våra medicinska projekt i Ad Dhale-provinsen.