Hoppa till huvudinnehåll
En kvinna i Läkare Utan Gränser väst och slöja skrattar tillsammans med två MSF volontärer.
Publicerad 22 december 2023

“I våra patienters leenden och tacksamhet, finner vi mening.”

Foto: Isaac Buay
Läkare Utan Gränsers sjuksköterska, Awa Abdou, delar glädje och skratt med två volontärer under ett veckobesök i ett av våra lokalt anpassade projekt i Abyei.

Awa Abdou är sjuksköterska och arbetar som aktivitetsansvarig i Läkare Utan Gränsers projekt i Abyei. Abyei ligger mellan Sudan och Sydsudan, och de båda länderna tvistar om vem området tillhör. Awa berättar om sina erfarenheter och hur vi når ut med sjukvård till isolerade platser i Abyei

I hjärtat av Sydsudan, djupt inbäddad inom Abyeis gränser, börjar min historia. 

 

Mitt namn är Awa Abdou, men av lokalbefolkningen och medarbetarna här kallas jag kärleksfullt för Nyan Abyei, Abyeis dam. Trots att jag kom hit som en utomstående har lokalbefolkningen här tagit emot mig med öppna armar. De har fått mig att känna mig som om jag varit en del av Abyei hela livet. Idag, i deras ögon och i mitt hjärta, är jag en ”Abyei-tjej”. 

 

Jag bär min titel som aktivitetsansvarig sjuksköterska för Läkare Utan Gränser med stolthet. Jag har fått förtroendet att ta ett stort ansvar: utbilda medarbetare, förse befolkningen med livsviktiga mediciner, och ha översikt för att säkerställa att vi når våra mål. 

 

Vårt lokalt anpassade projekt omfattar enkla vårdmottagningar på 17 platser. På varje mottagning arbetar två hängivna volontärer och en person som bär vatten. Deras uppdrag är att diagnostisera och behandla malaria, ta omhand fall av diarré, och screena för undernäring. Utrustade med snabba diagnostiska tester ger teamen omedelbar vård. Om testen visar positivt? De vet rutinerna. Ett fall av okomplicerad diarré? De är redo att ingripa.  

Dock är vårt uppdrag här inte utan utmaningar. Den största av dem är vägarna. Under regnsäsongen är de oframkomliga. Fordon är inte till någon nytta. Det krävs beslutsamhet och ett par starka ben för att nå våra projekt. Men dessa utmaningar bleknar i jämförelse med hälsobehoven.  

 

En kvinna ler mot kameran iklädd MSF-väst och slöja.
Foto: Isaac Buay

Läkare Utan Gränsers närvaro i Abyei är en strimma av hopp för lokalbefolkningen. Det finns inte någon annan sjukvårdsinrättning, ingen annan plats för patienter att söka vård på. Det är endast våra projekt, som etablerats med hjälp av lokalbefolkningen, som hjälper till att förebygga och behandla sjukdomar. Och det handlar inte enbart om att leverera mediciner, Läkare Utan Gränsers verksamhet stöttar volontärerna som arbetar för sitt samhälle. 

När det regnar är våra mottagningar fyllda av aktivitet. Över 100 patienter samlas varje onsdag och fredag. De kommer för att söka vård, och vi står redo. Vi rapporterar data, fyller på mediciner, och viktigast av allt, ger hälso-och sjukvård.        

Lokalbefolkningen litar på oss, så vår räckvidd och påverkan är enorm. Lokala ledare vittnar om Läkare Utan Gränsers positiva inverkan. Det motiverar oss att fortsätta vårt arbete. Det spelar ingen roll hur skakig vägen är, det spelar ingen roll hur långt avståndet är för att nå våra patienter, det är glädjen och lättnaden i deras ansikten som ger bränsle åt vårt humanitära arbete. För i deras leenden, i deras tacksamhet, det är där vi finner vår mening. 

I Abyei stöttar Läkare Utan Gränser Ameth Bek-sjukhuset, det enda sjukhuset som ger specialistvård och kirurgisk vård i området. Våra team tillhandahåller en rad tjänster som inkluderar inneliggande vård, dygnet runt akutvård, operationer, omfattande mödrahälsovård och spädbarnsvård, behandling av kroniska sjukdomar och stöd för psykisk hälsa. Vi bedriver även hälsoinformation samt decentraliserad vård på isolerade platser för de vanligast förekommande sjukdomarna.