Hoppa till huvudinnehåll

Från tältgolv till förlossningsrum

Publicerad 24 januari 2018
Foto: Sacha Myers/Läkare Utan Gränser
Mohammad, nio dagar gammal., föddes på vår förlossningsklinik i Domiz flyktingläger i Irak.

Tidigare fick de syriska flyktingarna i Domiz flyktingläger i Irak föda sina barn på tältgolvet. Närmaste sjukhus var för långt bort. 2014 öppnade vi därför en förlossningsklinik så att kvinnor kan genomgå en säker graviditet och förlossning. Barnmorskan Abla Ali är en av dem som varit med sedan starten.

Abla Ali var förtvivlad när hon kröp ihop på tältgolvet. Barnets axel hade fastnat, och mammans värkarbete hade pågått i timmar. Abla hade ingen som kunde hjälpa henne och ingen utrustning som kunde underlätta, bara sina egna händer. Hon samlade all sin kraft och drog så småningom ut det lilla barnet till världen utanför.

Året var 2013 och Abla hade just anlänt till Domiz flyktingläger i norra Irak. Hon hade flytt från Syrien med sin familj när strider bröt ut i deras hemstad. Grannhuset hade bombats och kollapsat. Alla som befann sig i huset hade dött.

Barnmorskan Abla Ali. Foto: Sacha Myers/Läkare Utan Gränser.

Abla säger att de hade tur som överlevt, men livet i flyktinglägret var svårt.

- Det fanns ingen grundläggande service i lägret - inga toaletter, inget vatten, minns hon. Det var kallt och regnade. Vetskapen om att vi var tvungna att stanna där var jobbig. Men vi gjorde så gott vi kunde. En av mina systrar grät i en månad eftersom hon ville åka hem, även om det innebar att hon skulle dö i Damaskus.  

Har byggt en förlossningsklinik 

Abla hade utbildat sig till barnmorska i Syrien och började genast arbeta i flyktinglägret. Hon hjälpte kvinnor att föda barn i sina tält eftersom det var för långt till närmaste sjukhus. Det gick bra, fram tills det uppstod en komplikation i samband med en förlossning.

- Jag var alltid väldigt orolig när en kvinna fick problem under förlossningen, som när barnets axel fastnade, förklarar Abla. Jag var tvungen att göra det bästa med vad jag hade och hoppas att barnet överlevde. Ibland, efter en svår förlossning, kunde jag inte röra mina händer och armar eftersom jag ansträngt mig så mycket när jag förlöste barnet.  

Domizs flyktingläger i norra Irak. Foto: Sacha Myers/Läkare Utan Gränser.

Mycket har förändrats i flyktinglägret sedan dess, där fler än 30 000 syriska flyktingar bor. Livet är fortfarande svårt, men villkoren har förbättrats. Tälten har ersatts med enkla betonghus, provisoriska kaféer serverar syrisk mat och längs de dammiga vägarna skyltar matbutikerna med sina varor.

Och kvinnor föder inte längre sina barn på tältgolvet. Läkare Utan Gränser har byggt en förlossningsklinik där kvinnor från flyktinglägret nu kan föda sina barn i trygghet och få tillgång till vård både före, under och efter förlossningen.

Barnmorskorna valde flickans namn

Tjugonio år gamla Shorash var den första mamman som födde på kliniken. Barnmorskorna som var med under förlossningen fick äran att välja den lilla flickans namn - Isla. Sedan dess har Shorash också fött ett till barn på kliniken - Shifa.

- Jag hörde talas om kliniken genom mina grannar. Och någon från Läkare Utan Gränser besökte oss och berättade om den nya avdelningen. Vården här är väldigt bra och de tar hand om oss. De besökte mig både före och efter förlossningen. Det var viktigt för mig eftersom jag ville veta att barnet mådde bra. Men det viktigaste med förlossningskliniken är att det inte kostar någonting, säger Shorash.

Isla, det första barnet som föddes på vår förlossningsklinik i flyktinglägret. Foto: Sacha Myers/Läkare Utan Gränser.

Under de senaste fyra åren har sjukvårdspersonalen förlöst fler än 3 400 barn och haft fler än 27 400 gynekologiska konsultationer. Abla började arbeta på kliniken först som barnmorska, och sedan som ansvarig för sexuell reproduktiv hälsa. Hon har också själv fött barn på kliniken.

- Vi tillhandahåller bra vård till kvinnorna - från graviditetens början till efter förlossningen, säger hon. Kvinnorna känner sig mer bekväma här eftersom personalen är syrisk och kommer från flyktinglägret. Vi har också ett bra samarbete med Dohuks hälso- och sjukvårdsmyndighet som förser kliniken med vaccin.  

- Det bästa med att vara barnmorska är all uppskattning jag får från mammorna. När jag går runt i flyktinglägret stannar de mig och säger till sina barn; ’Det här är Abla, hon är en bra barnmorska och hon förlöste dig’.

I november 2017 avslutade vi vårt arbete i Domizs flyktingläger och lämnade över förlossningskliniken till Dohuks hälso- och sjukvårdsmyndighet. Nu driver de kliniken vidare så att kvinnor kan fortsätta föda tryggt och säkert.

Läs mer om vårt arbete i Irak.

Läkare Utan Gränser påbörjade arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa i Domizs flyktingläger 2013. Vi gav ursprungligen mödravård, förlossningsvård och erbjöd familjeplanering. 2014 utvidgades projektet med en förlossningsklinik som var öppet dygnet runt.

Vi arbetar för närvarande i provinserna Erbil, Diyala, Ninawa, Kirkuk, Salaheddin, Anbar och Bagdad i Irak.

Läkare Utan Gränser har arbetat kontinuerligt i Irak sedan 2006. För att garantera vårt oberoende, accepterar vi inte finansiering från någon regering, religiös kommitté eller internationellt organ för våra projekt i Irak utan förlitar oss enbart på privata donationer från allmänheten runt om i världen för att utföra vårt arbete.  

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare