Hoppa till huvudinnehåll

Förnyat våld driver tusentals på flykt

Publicerad 2 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter strider har människor sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.

Efter strider har människor sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken. Bilden är från ett annat tillfälle.

De senaste dagarnas hårda sammandrabbningar mellan väpnade grupper i Centralafrikanska republiken (CAR) har drivit människorna på flykt från sina hem. Fler än tiotusen människor har sökt skydd på ett sjukhusområde i Batangafo där vi är verksamma. 

I staden Batangafo i norra delen av landet ledde våldsamheterna i onsdags till att tre läger för internflyktingar, många hem och ett torg brändes ned. Förutom de över tiotusen personer som samlats utanför sjukhuset, som stöttas av Läkare Utan Gränser, har hundratals personer sökt skydd ute i vildmarken.

I staden Bambari i mitten av landet har våra team behandlat tolv personer som skadats i det senaste våldet. I Batangafo har teamen tagit emot 20 patienter, varav tio varit i behov av akuta kirurgiska ingrepp. Av dessa offer avled två patienter på grund av sina svåra brännskador.

Vi har bland annat byggt latriner och duschar på sjukhuset i Batangafo för att svara på behoven och för att motverka sjukdomar som diarré och luftvägsinfektioner. Ett medicinskt team fortsätter ge sjukvård åt behövande.

– Situationen i Batangafo och Bambari fortsätter vara mycket spänd. Vår främsta uppgift är att skydda befolkningen och våra team. Vi har lyckats vårda de skadade som tagit sig hit, men spänningarna är påtagliga i de två städerna. Vi uppmanar alla parter i konflikten att fortsätta samarbeta så att de som behöver hjälp kan få det, säger Omar Ahmed Abenza, landsansvarig i Centralafrikanska republiken.

– Den humanitära situationen i Centralafrikanska republiken är oroande. Det senaste våldet kommer sannolikt att hota de redan extremt utsatta människorna på flykt. De saknar mat, skydd och basala förnödenheter, fortsätter han.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska republiken sedan 1997 och driver tolv projekt i sju av landets totalt 17 provinser. Under första kvartalet 2018 genomförde vi fler än 377 000 kostnadsfria konsultationer och behandlade fler än 270 000 malariapatienter i landet.

Relaterade nyheter

Neonantalavdelningen på sjukhuset Castor, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Var fanns världen jag drömde om?

"Den senaste tiden har varit relativt lugn. Men bara några dagar innan jag skulle åka hem bröt strider ut igen i Bangui."
- Kariantti Kallio, Centralafrikanska republiken.

En mamma och hennes barn vid ingången till Castor sjukhus, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

En första gång för allting

"Har du någonsin gjort en autotransfusion i fält? Inte jag heller. I teorin är det en lysande idé. En blodtransfusion fast med det egna blodet. Låter det enkelt? Det är det inte!" 
- Kariantti Kallio.

Vårdcentralen som vi stöttar i Elevage, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

”En dag kommer ingen finnas kvar här”

I våras blossade våldet återigen upp Bambari i Centralafrikanska republiken. Nu kontrollerar två grupper varsin sida av staden, med floden Ouaka som gräns. Civilbefolkningen är de som drabbas hårdast av konflikten.

Den nyblivna mamman Clara tillsammans med sin nyfödda bebis, som förlöstes med kejsarsnitt på Castor sjukhus, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Tillbaka till rutinerna

"Efter att vi lämnat sjukhuset fortsatte striderna till sent på kvällen innan de slutligen upphörde. Till min stora lättnad var patienterna och personalen säkra."
- Narkosläkaren Kariantti Kallio.