Hoppa till huvudinnehåll

Ett brutalt slut på ett kort liv

Publicerad 13 juli 2017
Foto: Inga Meyer/Läkare Utan Gränser
Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

– Vi är chockade över att ett litet barn dödats på sjukhuset där vi arbetar i Zemio. Våra kondoleanser går till barnets familj. Våra tankar är hos dem och alla som bevittnade denna brutala händelse, säger Mia Hejdenberg, ansvarig för våra projekt i Centralafrikanska republiken.

Tisdagen den 11 juli kom två beväpnade män till Zemio-sjukhuset. Där har omkring 7 000 människor sökt skydd de senaste två veckorna efter att striderna eskalerat i den sydöstra regionen av Centralafrikanska republiken.

Männen hotade en familj på sjukhuset, där en i familjen varit en patient för två veckor sedan men inte kunnat lämna sjukhuset på grund av det pågående våldet. När mamman i familjen, som höll sitt lilla barn, och två andra familjemedlemmar sökte skydd sköt de beväpnade männen mot dem. Barnet, en liten flicka, träffades i huvudet och dog omedelbart. En av våra anställda bevittnade hela händelseförloppet.

– Barnet sköts i sin mammas armar, på en medicinsk inrättning – två platser där ett barn borde vara skyddat. Nu sörjer hennes familj framtiden hon aldrig kommer att få.

Fler än 20 000 människor är på flykt i Zemio efter de senaste striderna. Många av dem är skadade och har inte tillgång till vård.

– Händelsen visar på den fullständiga bristen på respekt beväpnade grupper i området har när det kommer till sjukvård och civila. Humanitära organisationer får allt mindre plats att verka i området när säkerhetssituationen försämras. Händelsen har även tvingat vår personal att dra sig tillbaka från Zemio vilket lämnar tusentals utan tillgång till sjukvården i regionen, säger Mia Hejdenberg.

Läkare Utan Gränser driver tolv projekt i Centralafrikanska republiken och har arbetat i Zemio sedan 2010, där vi för närvarande driver ett projekt med inriktning på hiv och aids. Projektet är det enda i sitt slag i hela sydöstra delen av landet och ger kostnadsfri behandling till fler än 1 600 patienter som kommer till Zemio från så långt bort som 250 kilometer.