Hoppa till huvudinnehåll

En livsfarlig lek

Publicerad 9 mars 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Barn som leker i ett flyktingläger i Sydsudan.

Barn som leker i ett flyktingläger i Sydsudan.

På akutmottagningen i flyktinglägret i Bentiu, Sydsudan kommer en liten pojke in med skottskador. Ett i magen och ett i låret. Han blev den första skottskadade patienten som läkaren Caroline Tjus behandlade.

”Jag hör på radion att vi fått in ett akutfall. En pojke hade blivit skjuten. När jag kommer in på akutmottagningen på sjukhuset finner jag en sjuårig pojke som ligger på sängen. Läget är allvarligt.  Pojken och hans äldre kompis hade hittat en pistol eller ett gevär som de lekt med. Det blev en livsfarlig lek, eftersom vapnet var laddat. En kula hade slagit ett stort hål i pojkens mage och en till hade förstört hans lårben. Jag går fram till sängen, sätter mig på huk och säger ’malé’ (hej på nuer) och pojken tittar på mig och svarar vänligt ’malé’.

Vi kontrollerar vitalparametrar, blodvärde, blodgrupp och ger vätska. Ganska snabbt så blir pojken trött och slö och vitalparametrarna försämras drastiskt och vi får skynda till operation för att akutoperera. Läget är väldigt kritiskt och kirurgen opererar i flera timmar. Man blir tvungen att ta bort en stor del av tunntarmen och fixerar därefter lårbenet i en sorts sträckningsanordning för att dra det på plats och hålla kvar benet där så att det kan läka. Kirurgen opererar sammanlagt i uppemot sex timmar och läget är därefter stabilt men ett par kritiska dygn väntar.

Vi hade ingen röntgen på sjukhuset

Pojken fick ligga i sängen i sex veckor, platt på rygg med ett sträckförband runt benet. Vi hade ingen röntgen på sjukhuset och vi kunde inte fixera hans ben med spikar, som man hade gjort i Sverige. Därför fick han ligga med ett yttre stödförband runt benet. En vikt drog isär hans lårben någon millimeter för att det sedan långsamt skulle växa ihop av sig själv.

Hans mamma och hans mormor turades om att ta hand om honom. Han hade väldigt svårt att röra sig framför allt i början. Vi tog med ballonger till honom som han skulle blåsa upp för att träna upp sin lungkapacitet.

När han allt eftersom mådde bättre var han tvungen att lära sig att gå igen, men vi saknade utrustning på sjukhuset som kunde hjälpa honom. Så vi bad våra kollegor som brukade snickra saker till sjukhuset att bygga ett gåstöd till honom.

Pojken blev bra igen och efter två månader kunde han gå hem. För gick, det gjorde han!”

- Caroline Tjus, läkare i Bentiu, Sydsudan.

Läs mer om krisen i Sydsudan >

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.