Hoppa till huvudinnehåll

En kritisk tidpunkt för ebolaepidemin i Nordkivu

Publicerad 12 september 2018
Foto: Karin Huster/Läkare Utan Gränser
Ebolautbrottet deklarerades den 1 augusti i Nordkivu, Kongo-Kinshasa. Våra team var snabbt på plats.

Ebolautbrottet i Nordkivu, Kongo-Kinshasa, är ännu inte under kontroll. Våra team på plats har under första månaden arbetat intensivt med att vårda smittade och upprätta behandlingscenter. Samtidigt fortsätter arbetet med att hindra viruset från att spridas ytterligare.

Under den första månaden av ebolautbrottet i Nordkivu vårdade våra team 65 patienter med ebola. Det är fler än 80 procent av de bekräftade fall som vårdats på behandlingscenter. Av de patienter som smittats av ebola och behandlats på Mangina behandlingscenter har 29 tillfrisknat och fått åka hem till sina familjer. Tre patienter är fortfarande under behandling.

– Vi befinner oss vid en kritisk tidpunkt för epidemin, säger Berangère Guais, akutkoordinator för Läkare Utan Gränser i Beni. Antalet patienter i behandlingscentren har minskat kraftigt men nya fall har tillkommit de senaste dagarna. Vi måste fortsätta arbeta tillsammans med lokalsamhället för att bygga förtroende och se till så att alla med ebolasymptom isoleras och testas snabbt. Vi kan inte släppa garden förrän epidemin är över.

"Vi visste att vi var tvungna att agera snabbt"

Utbrottet deklarerades den 1 augusti i Nordkivu – det är första gången den här provinsen drabbas av ebola. Våra team, som redan fanns på plats i området, tog sig samma kväll till Mangina där utbrottet började. De började omedelbart att upprätta en insats mot viruset tillsammans med den kongolesiska hälso- och sjukvårdsmyndigheten. De följande dagarna anlände flera erfarna medarbetare från Läkare Utan Gränser. De började utbilda lokal personal och arbetade sida vid sida med att vårda sjuka och hindra smittan från att spridas vidare.

– Vi visste att vi var tvungna att agera snabbt. När vi kom till Mangina såg vi att vårdcentralen var överfull. Flera vårdanställda var sjuka och antalet patienter steg för varje dag. De gjorde sitt bästa, men alla trängdes på en avdelning. Vi fick arbeta snabbt för att förbättra situationen för både personalen och patienterna, berättar Patient Kamavu, en erfaren sjuksköterska som deltar ivår akutinsats i Kongo-Kinshasa.

Ett nyöppnat behandlingscenter

Fram till den 6 augusti hade vi förbättrat säkerheten på isoleringsavdelningen för patienter med misstänkt och bekräftad ebola på Mangina vårdcentral. Dessutom hade vi upprättat ytterligare en isoleringsavdelning på sjukhuset i Beni. Den 14 augusti kunde vi öppna det nybyggda behandlingscentret i Mangina, med kapacitet att ta hand om 68 patienter och utöka till 74 sängplatser vid behov. Samma dag överfördes 32 patienter från isoleringsavdelningen i Mangina till det nyöppnade behandlingscentret. Vi lämnade över isoleringsavdelningen i Beni till hälsovårdsmyndigheterna som gav en annan organisation ansvaret för driften.

– Vi fokuserade på att vårda patienter. Samtidigt arbetade vårt logistikteam och vatten- och sanitetsteam dag och natt för att få klart ett behandlingscenter som kunde ta hand om patienter på ett säkert sätt, fortsatte Patient. Det var otroligt, vi kunde besöka byggarbetsplatsen en dag och komma tillbaka en dag senare och då hade ett helt sjukhus växt fram.

Vi har också byggt och öppnat ett transitcenter med sju sängplatser i Makeke (på gränsen mellan Nordkivu och Ituri) efter att ett antal fall rapporterats i området och människor som bor där ogärna tar sig till i Mangina. Detta var en tillfällig åtgärd medan en annan organisation byggde ett behandlingscenter. Nu kan patienter med misstänkt ebola isoleras och testas för viruset nära sina hem och behöver bara överföras till ett av behandlingscentren om de testar positivt.

Erbjudit ny behandling

Under det här utbrottet har vi också haft möjlighet att erbjuda ny behandling till patienter med konstaterad ebola. Denna behandling ges enbart med patientens medgivande (eller en familjemedlem om patienten är för sjuk), och är ett tillägg utöver den vård som vi ger samtliga ebolapatienter.

– Den är en stor lättnad att äntligen kunna erbjuda våra patienter mer än bara vård för symptom som diarré och kräkningar. Statistiskt sett har ebolapatienter mindre än 50 procents chans att överleva. Detta är förödande för familjer och för samhället, säger Patient.

Utöver vårt arbete på behandlingscenter arbetar våra team i Beni, Mangina och Ituri med att besöka vårdcentraler och utbilda personalen i hur man bör agera om en patient uppvisar symtom på ebola. Vi donerar också viktigt skyddsmaterial och sätter upp isoleringsområden där patienter med symtom på ambulans. De vårdcentraler i Mangina och Beni som tagit emot fall av ebola har också sanerats.

– Sorgligt nog har 17 vårdanställda smittats av viruset under den här epidemin. Vårdpersonal som tar hand om patienter med malaria eller lunginflammation, eller bistår vid förlossningar, måste skyddas genom ett ordentligt system där man identifierar och isolerar misstänkta fall innan de går in på ett sjukhus. Detta skyddar inte vara vårdpersonalen utan också deras patienter samt hindrar smittan från att spridas vidare, säger Berangère Guais.

Läkare Utan Gränser har nyligen fått godkänt att inleda en vaccinationskampanj riktad åt de sjukvårdsanställda som arbetar närmast ebolapatienter mellan Makeke och Biakato.

Läs mer om vår insats under ebolautbrottet i Nordkivu, Kongo-Kinshasa (på engelska).

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare