Hoppa till huvudinnehåll

Ebola: Vi öppnar ny mottagning i östra Kongo-Kinshasa

Publicerad 22 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Personal från Läkare Utan Gränser i laboratoriet på ett av våra ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Personal från Läkare Utan Gränser i laboratoriet på ett av våra ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Antalet nya fall av ebola ökar i staden Beni i Nordkivu och Läkare Utan Gränser har därför förstärkt insatsen ytterligare med en ny transitmottagning.

Patienter med misstänkt ebola kommer läggas in på mottagningen medan man inväntar resultaten från laboratoriet. De kommer få relevant vård och när diagnosen fastställts förflyttas patienter med bekräftad ebola till vår ebolaklinik.  

– Beni är nu mittpunkten för ebolautbrottet och nya fall upptäcks hela tiden i olika stadsdelar. Den nya transitmottagningen har byggts i närheten av vår befintliga ebolaklinik som har nått sin maxkapacitet, säger Marie Burton, projektkoordinator i Beni.

De patienter som inte har ebola kommer förflyttas till andra vårdinrättningar.

På transitmottagningen läggs patienterna i individuella rum för att de som visar sig inte ha ebola inte ska utsättas för smitta. Vårdpersonal och anhöriga kan se patienterna genom plexiglas. I dagsläget har mottagningen 16 sängar men dessa kan utökas till 48 om utbrottet skulle växa i omfattning.

Våra team arbetar mer och mer med att spåra misstänkta ebolafall. Varje dag läggs upp till 30 nya patienter in på ebolakliniken.

Största utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa

Bara tre månader efter att utbrottet först bekräftades har det växt till det största någonsin i Kongo-Kinshasa med över 300 fall hittills. De första fallen upptäcktes i den lilla staden Mangina men epidemins centrum är nu staden Beni där antalet misstänkta och bekräftade fall har ökat stadigt de senaste veckorna. Där har nu kapaciteten för att vårda ebolapatienter nått sin gräns.

Sedan 1 augusti har viruset dödat 215 personer och kongolesiska myndigheter samt flera organisationer arbetar för att förhindra att utbrottet sprider sig. Området är väldigt osäkert och det är svårt att nå ut till delar av befolkningen, vilket gör den pågående insatsen ovanligt komplicerad.

– Nu när epidemin växer i Beni blir den svårare att kontrollera. Vi har observerat nya fall söderut och även i den större staden Butembo. Vi befarar nu att situationen kommer bli ännu svårare att hantera om inte responsen stärks avsevärt, säger Gwenola Seroux, akutsamordnare i Paris.

De senaste veckorna har antalet nya fall ökat i Butembo som är ett regionalt handelscentrum med över 600 000 invånare, ett stenkast från gränsen till Uganda. Den senaste tidens utveckling kräver mer resurser och uppmärksamhet för att undvika risken att denna stora stad blir en ny mittpunkt för ebolautbrottet.  

Relaterade nyheter

Céciles man mördades, sedan våltogs hon och hennes 17-åriga dotter.
Kongo-Kinshasa

Skyhög andel patienter våldtagna av beväpnade män

Under det senaste dryga året har vi vårdat 2 600 personer som utsatts för sexuellt våld i södra Kongo-Kinshasa. Av dessa patienter har 80 procent våldtagits av beväpnade män. Vittnesmålen från de som överlevt är fruktansvärda.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Sjuksköterskan Anneli Eriksson pratar med Alexander Uggla om hur det är att arbeta i ett ebolautbrott.
Ebola

Podd: Sjuksköterskan Anneli om kampen mot ebola

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Anneli Eriksson om hur den fruktade sjukdomen ebola kan gå från skräck och sorg, till hopp om framtiden.