Hoppa till huvudinnehåll

"Den första kulan träffade en 13-årig flicka"

Publicerad 9 februari 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Christelle på Batangafo-sjukhus i Centralafrikanska republiken.

Christelle på Batangafo-sjukhus i Centralafrikanska republiken. 

I början av september förra året öppnade beväpnade män eld inne på Batangafo-sjukhus och dödade en 15-åring och ett barn. Två andra personer skadades, bland dem Christelle.

"Jag heter Christelle och är 24 år gammal. Jag föddes i Batangafo.

När striden började den 29 juli i flyktinglägret på kullen, flydde jag och min familj till sjukhuset. Det var där jag befann mig fredagen den 8 september. Jag hade gått för att hämta vatten från brunnen vid sjukhusets baksida. Jag hade redan fyllt en 25 litersdunk och kommit tillbaka för att fylla den andra, när de beväpnade männen kom. De var sju stycken, och fyra av dem hade vapen.

De ropade, ’du där’ så jag höjde mina armar och ropade ’Jesus!’. Men när jag sänkte armarna började de skjuta. Den första kulan träffade en 13-årig flicka. En kula träffade min fotled. Jag föll till marken och de fortsatte skjuta. En annan kula träffade ett barn på två, tre år som befann sig i ett skjul bredvid sjukhuset. Barnet dog omedelbart.

Efter en stund gick de väpnade männen. Den 13-åriga flickan sa till mig ’de har gått, vi måste ta oss in i sjukhuset!’. Jag försökte stå upp men mitt ben ville inte bära mig, så jag hoppade på det andra benet tills vi kom fram till dörren. Personalen på sjukhuset tog mig till akuten där de la om såret. Men det fortsatte blöda. Kirurgerna berättade för mig att kulan träffat benet och att jag skulle behöva en operation och bli inlagd på sjukhuset. Jag var sängliggande i några dagar. Med alla människor som sökt tillflykt på sjukhuset var det inte lätt att vila, det var mycket ljud och det gjorde mig yr."

- Christelle, Batangafo, Centralafrikanska republiken.

Christelle och hennes familj lämnade sjukhuset strax efter jul och åkte tillbaka hem. Hon mår bättre men har fortfarande ont i hälen där kulan träffade, speciellt när hon går. Såret har ännu inte läkt helt.

Relaterade nyheter

Sjukhuset i Bria, Centralafrikanska republiken. Läkaren Victor Fayette ser till en patient med kulhål i ryggen.
Centralafrikanska republiken

Ingen säker plats i Centralafrikanska republiken

Ständigt ökande våld har tvingat var femte invånare på flykt. De många attackerna mot sjukvård och hjälparbetare gör befolkningen än mer utsatt. 

En kvinna och två barn på väg mot staden Betoko, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Uppblossat våld tvingar tusentals på flykt

Sedan slutet av förra året har våldsamma strider blossat upp i Paoua-regionen, Centralafrikanska republiken. Omkring 30 000 människor har sökt skydd i staden Paoua och vittnar om nedbrända byar och attacker. 

15-åriga Destin från Gambo är en av dem som fått vård på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

500 000 människor utan sjukvård efter attack

Efter ett väpnat rån har vi avslutat vårt medicinska arbete på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken, och 58 medarbetare har evakuerats. En halv miljon människor står nu i princip utan sjukvård.