Hoppa till huvudinnehåll

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Publicerad 28 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria. 

När jag vaknade var jag helt slut efter gårdagen. Då var det skönt att återhämta sig med frukost! Den är väldigt enkel, och väldigt europeisk. Bröd med jordnötssmör, eller flingor. Sedan var det bara att sätta igång och jobba.

Vi har fått hjälp av en lokal elektriker under dagen och det är tur. De verkar förstå hur man gör saker här bättre än vad jag gör. Och det underlättar mycket – för mig verkar allt lite kaosartat här. När vi fått ordning på vad som skall göras åker vi till elmarknaden.

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här. Uppenbarligen är det bara enstaka ställen som säljer originaldelar. Allt som är av bra kvalité här kallas för ”The Belgian one”. Här förhandlar man om allt och om folk inte har sakerna hos sig själv så kan de springa 100 meter bort till sina vänner för att se om de kan hjälpa till.

Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här

Kvitto skrivs i ett block och de använder kalkpapper till kvittokopian.

Så om man vill ha en resa i tiden - gå på elmarknaden i Nigeria. Men handla inte utan lokal hjälp. Då blir priset tio gånger högre.

Läs hela Totte Rindzevicius blogg från Nigeria här. 

Relaterade nyheter

Nigeria - våldsam attack i Rann tvingar tusentals på flykt
Nigeria

Nigeria: attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Flera tusen människor har flytt Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari. Igår började de anlända till fots till staden Bodo i Kamerun, ungefär 7 kilometer från Rann.

Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari.
Nigeria

”Rann var som en kyrkogård”

Den 14 januari utsattes staden Rann i nordöstra Nigeria för en våldsam attack och de flesta invånarna flydde till Bodo i Kamerun för att söka skydd. Sjuksköterskan Isa Sadiq Bwala har besökt staden. Hans berättelse vittnar om förödelse och död.

Akut humanitär kris i norra Nigeria. Läkare Utan Gränser behandlar undernäring och kolera.
Nigeria

Krisen långt ifrån över i norra Nigeria

Nästan två miljoner människor har tvingats på flykt i nordöstra Nigeria på grund av en våldsam konflikt de senaste nio åren. Fler flyr varje dag och den humanitära situationen i flyktinglägren är akut dålig.

En pojke med mässling får lindring i form av en klådstillande lotion.
Nigeria

Prickar att ha respekt för

En morgon blir jag kallad till vårt isoleringstält för att bedöma en patient. Där har vi våra barn med mässling, en sjukdom som vi börjat se mer av under slutet av månaden.