Hoppa till huvudinnehåll

Att göra sig förstådd

Publicerad 9 februari 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den pågående regnsäsongen gör vägarna svårframkomliga i den bergiga södra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.

Den pågående regnsäsongen gör vägarna svårframkomliga i den bergiga södra Kivu-provinsen, Kongo-Kinshasa.

Det har nu gått några dagar sen jag kom fram till Numbi. Den första tiden har varit intensiv och full av nya intryck. För det första så har det varit en kamp för att vänja sig vid och hänga med i franskan. 

Tanken på hur jag kunde vara så dum att tacka ja till ett uppdrag i ett fransktalande land har slagit mig flera gånger.

För att komplicera det hela ytterligare så är det swahili eller kinyarwanda som gäller för att kommunicera med patienterna på sjukhuset. Jag har lärt mig några fraser på swahili för att hälsa på patienterna och fråga hur de mår.

- Habari gani (hur står det till)?

- Unaumwa na nini (vad är det för fel på dig)?

Ibland kan jag snappa upp vad problemet är, men om patienten kommer med en lång utläggning så står jag dock där som ett frågetecken. Tursamt nog så finns det oftast någon lokal sjuksköterska som kan tolka mellan franska och swahili för att underlätta kommunikationen.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Numbi sedan 2014 och har bidragit till att bygga om den före detta vårdcentralen till ett litet sjukhus. Det nya sjukhuset har resulterat i att befolkningen i området nu har bättre tillgång till sjukvård än jämfört med tidigare då de var tvungna att gå till fots eller åka moped i flera timmar på svårframkomliga stigar för att nå fram till sjukvård.

Just problem med framkomligheten är en av de största utmaningarna här i den bergiga södra Kivu-provinsen. Den pågående regnsäsongen gör att vägarna är extra svårframkomliga. Den 150 kilometer långa resan från Bukavu hit till Numbi tog därför åtta timmar. På två ställen hade broarna rasat ner och vi fick istället köra genom vattendrag och mindre bäckar för att komma fram. Trots fyrhjulsdriven jeep så körde vi fast en gång när en liten bro delvis brakade ihop. Med en domkraft och några hjälpsamma förbipasserande så löste det sig. På swahili använder man uttrycket ”hakuna matata” vilket betyder inga bekymmer. Jag tror att det får bli mitt motto för det här uppdraget!

Läs hela Ida Mobergs blogg från Kongo-Kinshasa.

Relaterade nyheter

Personal från Läkare Utan Gränser i laboratoriet på ett av våra ebolacenter i Kongo-Kinshasa
Ebola

Ebola: Vi öppnar ny mottagning i östra Kongo-Kinshasa

Patienter med misstänkt ebola kommer läggas in på mottagningen medan man inväntar resultaten från laboratoriet.

Céciles man mördades, sedan våltogs hon och hennes 17-åriga dotter.
Kongo-Kinshasa

Skyhög andel patienter våldtagna av beväpnade män

Under det senaste dryga året har vi vårdat 2 600 personer som utsatts för sexuellt våld i södra Kongo-Kinshasa. Av dessa patienter har 80 procent våldtagits av beväpnade män. Vittnesmålen från de som överlevt är fruktansvärda.

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Sjuksköterskan Anneli Eriksson pratar med Alexander Uggla om hur det är att arbeta i ett ebolautbrott.
Ebola

Podd: Sjuksköterskan Anneli om kampen mot ebola

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar sjuksköterskan Anneli Eriksson om hur den fruktade sjukdomen ebola kan gå från skräck och sorg, till hopp om framtiden.