Hoppa till huvudinnehåll

Att behandla thalassemi i Syrien

Publicerad 5 juni 2018
Foto: Diala Ghassan/Läkare Utan Gränser
Tre år gamla Joud får behandling för sjukdomen thalassemi på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien. Här tillsammans med sin mamma, Basema.

Efter sju års krig i Syrien har patienter med kroniska sjukdomar inte fått den behandling eller de mediciner som de behöver. På Tal Abyad-sjukhuset i nordöstra Syrien behandlar vi barn med den ovanliga sjukdomen thalassemi.

Thalassemi är en ärftlig blodsjukdom som finns i Syrien och andra delar av Mellanöstern. Tillståndet får kroppen att producera ett onormalt protein i blodet som immunsystemet avvisar, vilket leder till blodbrist (anemi). Personer som lider av thalassemi är i behov av regelbundna blodtransfusioner och behandling med läkemedel som eliminerar järn, annars kan sjukdomen leda till organsvikt.

— De flesta av våra patienter är barn mellan åtta och arton år som behöver en blodtransfusion var tredje till fjärde vecka. Men vanliga blodtransfusioner kan ge komplikationer, eftersom blod innehåller järn som deras kropp inte kan rensa ut. Det kan i sin tur skada deras inre organ. Om man inte rensar ut det överflödiga järnet från blodet kommer patienten att dö, säger Maartje Hoetjes, medicinsk ansvarig på Läkare Utan Gränser.

På Tal Abyad-sjukhuset i Syrien behandlar vi 400 patienter med thalassemi. Vårt medicinska team övervakar patienterna noga så de kan behandla allvarliga infektioner i ett tidigt skede. De ser också till att ge näringstillskott, vaccinationer, psykosocialt stöd och säkra blodtransfusioner.

— Omkring 30 - 40 procent av våra patienter är flyktingar och bor i flyktingläger i norra Syrien. Majoriteten av de barn som behandlas för thalassemi är också kroniskt undernärda, säger Maartje.

I nordöstra Syrien har de flesta behandlingscentren för thalassemi stängts på grund av brist på medicinsk utrustning och specialistläkare. Dessutom har de flesta vårdinrättningarna helt eller delvis förstörts eller har begränsad kapacitet på grund av konflikten.

Andra blodburna sjukdomar

Kriget har tvingat familjer att ta stora risker för att få tillgång till blodtransfusioner och behandling till sina barn.

— På grund av osäkra blodtransfusioner har uppemot 30 procent av barnen vi behandlar också smittats med andra blodburna sjukdomar, framförallt hepatit C, förklarar Maartje.

Harfeyeh är nio år gammal och kommer ursprungligen från Raqqa. Han berättar hur svårt det är att få regelbunden behandling när man befinner sig på flykt.

— Vi har tvingats fly sju gånger. Varje gång vi flyr till en ny plats försöker vi också hitta en plats där jag kan få behandling för thalassemi. Men de flesta behandlingscentren är stängda. Närmaste plats för oss är Tal Abyad-sjukhuset, men bilresan dit tar nästan två och en halv timme.

— Antalet patienter vi behandlar är begränsat i jämförelse med hur många personer som har thalassemi i regionen. Men vi hoppas att behandlingen här kommer att ge åtminstone några patienter och deras föräldrar trygghet och kontinuitet så att de kan fokusera på att återuppbygga upp sina liv, säger Maartje.

— Vi hoppas också att andra medicinska organisationer och läkemedelsföretag agerar för att överbrygga klyftan som finns inom sjukvården i Syrien, och för att säkerställa att människor får rätt vård och behandling utan avbrott, avslutar hon.

Läs mer om vårt arbete i Syrien.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare