Syrien

Läkare Utan Gränser har arbetat i Syrien sedan 2009 och har 449 internationellt och lokalt anställda.
Vi har sedan sommaren 2012 flera fältsjukhus på olika platser i Syrien. Patienterna är civila kvinnor, män och barn, samt stridande från såväl oppositionsgrupper som regeringstrupper. Sedan vi lyckades etablera oss i landet har vi tagit emot ca 89 000 patientbesök och genomfört nästan 4 500 operationer. Svårigheterna är dock många och bristen på säkerhet för personal och patienter är ett stort problem.

DELA DENNA SIDA

LÄS MER OM KRISEN PÅ VÅR SPECIALSIDA HÄR!
 
Vill utöka
Vi försöker hitta sätt att kunna bistå med sjukvård och nödhjälp på fler ställen i Syrien för att kunna nå människor i behov av hjälp - oavsett vilken sida de står på i konflikten. Idag har vi begränsad tillgång till landet - vi kan bara verka i vissa områden och därför har vi svårt att skapa en överblick av de humanitära och medicinska behoven i hela Syrien. Men civilbefolkningen är hårt drabbad  och idag ger vi vård för krigsskador (såsom skottskador, splitterskador och öppnad frakturer). Vi ger även vård till människor som på grund av kriget har berövats tillgång till akutsjukvård och vård för kroniska sjukdomar.  
 
Utanför Syrien
2,4 miljoner syrier beräknas ha flytt till grannländerna. Levnadsförhållanden är ofta mycket svåra för flyktingarna och många är beroende av humanitär hjälp. Vi har projekt i Libanon, Turkiet, Irak och Jordanien för att hjälpa de syriska flyktingarna med medicinsk och psykisk vård.
 
2009-2011
Till och med mars 2011 fanns vi på plats i huvudstaden Damaskus för att ge vård till det stora antal papperslösa flyktingar som finns i landet. Till Syrien har flyktingar anlänt i tusental från Afghanistan, Egypten, Irak, Libanon, Somalia och Sudan för att undkomma våld och fattigdom.
 
2009 startade vi tillsammans med en lokal organisation, "Migrant’s office", en klinik där de papperslösa flyktingarna fick tillgång till sjukvård. När våldet bröt ut i landet 2011 tvingades vi avbryta verksamheten.
 

Senast uppdaterad: 03 jul 2014
Läs mer
04 dec 2014
Runt tre miljoner människor flytt från Syrien. Dessa väldiga flyktingströmmar i hjärtat av Mellanöstern har ställt grannländerna inför stora utmaningar.
17 okt 2014
Den 9 oktober inträffade en bombattack mot en marknad i Erbin, Syrien. Vi är djupt oroade över hur läkarna i Erbin och i andra belägrade områden ska kunna hantera tillströmningen av skadade.
21 aug 2014
I #ReachofWar delar vår personal, våra patienter och flyktingar med sig om livet en dag i slutet av 2013. Vi har samarbetat med prisbelönta fotografer som har besökt platser där flyktingar samlats
18 aug 2014
Över 200 000 människor är på flykt efter de intensiva striderna mellan Islamiska staten (IS) och kurdiska styrkor i Sinjar och i andra delar av nordvästra Irak. Många flyktingar har tagit sig in i den
13 aug 2014
Elva dagar efter att milis från Islamiska staten (IS) intog staden Sinjar i den irakiska provinsen Ninewa flyr fortfarande tusentals människor över gränsen till Syrien varje dag. De söker skydd i det
29 jul 2014
Två bilbomber som exploderade i norra Syrien den 26 juli har krävt ett stort antal dödsoffer. Bland offren finns en av Läkare Utan Gränsers syriska medarbetare.

Sidor