Nyhet 26 apr 2012

Våld och brist på vård

DELA DENNA SIDA

Världens yngsta land Sydsudan lider fortfarande av sviterna efter det långa sudanesiska inbördeskriget och våldet i landet har fortsatt. Tillgången på hälso- och sjukvård är ytterst begränsad och den humanitära situationen är mycket bekymmersam.

Lankien är en avlägsen by i Jonglei State i Sydsudan där vi driver en klinik som delvis finansieras av medel från samarbetet med GodEl. Våldsamma motsättningar mellan olika folkgrupper är vanligt förekommande och utöver säkerhetsläget påverkar andra faktorer den humanitära situationen. Brist på mat och utbrott av smittsamma sjukdomar som malaria, har ökat behovet av akutsjukvård i ett område som är svårtillgängligt och där tillgången till hälso- och sjukvård är ytterst begränsad.
I januari 2012 attackerades staden Pibor i Jonglei State. Invånarna flydde ut i skogen och vårt sjukhus plundrades. Efter en tid återvände vårt team och började ge vård till de många skadade.
-  När min by blev attackerad flydde vi ut i skogen utan mat, vi hade bara vatten till småbarnen. Jag blev skjuten i armen och gömde mig i skogen med skadan i åtta dagar. Det rann så mycket blod. På natten gjorde det så ont att jag inte kunde sova, berättade en man som skadades i samband med attacken mot Pibor.
-  Vi är väldigt glada över att Läkare Utan Gränser är här – vi inte trodde att ni skulle komma hit igen eftersom allt blivit plundrat. Om inte Läkare Utan Gränser var här skulle jag inte bli bättre. Jag kunde ha dött.
Vi är en av få medicinska organisationer på plats i området. Genom samarbetet med GodEl och deras kunder har vi fått 1,1 miljoner kronor som vi kommer att använda för att ge hälso- och sjukvård åt en marginaliserad befolkning som lever i en miljö av ständigt återkommande våld och som annars inte skulle ha tillgång till sjukvård i tillräcklig utsträckning.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. På plats har vi ett par hundra internationella fältarbetare som tillsammans med våra 2000 lokalanställda arbetar i flera projekt runt om i Sydsudan.
 

Läs mer
Sydsudan
16 apr 2014
Striderna mellan regeringen och oppositionen har gjort Malakal vid Nilen i Sydsudan till en spökstad. Men alla lyckades inte fly – några blev kvar och bevittnade terrorn.
09 apr 2014
FN (UNMISS) har vägrat att förbättra förhållandena för de som sökt skydd på basen Tomping. Vi uppmanar till omedelbara åtgärder för att rädda liv.
27 mar 2014
Säsongens första skyfall har gjort att stora delar av flyktinglägret Tomping i Sydsudans huvudstad Juba hamnat under vatten. Det har försvårat livet ytterligare för de människor som lever där.
27 feb 2014
Patienter hade skjutits till döds och låg sida vid sida med andra patienter som var för sjuka eller för gamla för att fly. I början av februari plundrades och förstördes sjukhuset i Leer i Unity State
26 feb 2014
Avdelningar som plundrats och bränts ner, lager av mediciner som förstörts och patienter som dödats i sina sängar. Dessa riktade attacker mot sjukvården är en del i den konflikt som pågår i Sydsudan
27 jan 2014
Fredericke Dumont är läkare och del av vårt akutteam som inom loppet av en vecka har fått igång den medicinska hjälpen till sydsudanesiska flyktingar i Uganda.

Sidor