Nyhet 26 apr 2012

Våld och brist på vård

DELA DENNA SIDA

Världens yngsta land Sydsudan lider fortfarande av sviterna efter det långa sudanesiska inbördeskriget och våldet i landet har fortsatt. Tillgången på hälso- och sjukvård är ytterst begränsad och den humanitära situationen är mycket bekymmersam.

Lankien är en avlägsen by i Jonglei State i Sydsudan där vi driver en klinik som delvis finansieras av medel från samarbetet med GodEl. Våldsamma motsättningar mellan olika folkgrupper är vanligt förekommande och utöver säkerhetsläget påverkar andra faktorer den humanitära situationen. Brist på mat och utbrott av smittsamma sjukdomar som malaria, har ökat behovet av akutsjukvård i ett område som är svårtillgängligt och där tillgången till hälso- och sjukvård är ytterst begränsad.
I januari 2012 attackerades staden Pibor i Jonglei State. Invånarna flydde ut i skogen och vårt sjukhus plundrades. Efter en tid återvände vårt team och började ge vård till de många skadade.
-  När min by blev attackerad flydde vi ut i skogen utan mat, vi hade bara vatten till småbarnen. Jag blev skjuten i armen och gömde mig i skogen med skadan i åtta dagar. Det rann så mycket blod. På natten gjorde det så ont att jag inte kunde sova, berättade en man som skadades i samband med attacken mot Pibor.
-  Vi är väldigt glada över att Läkare Utan Gränser är här – vi inte trodde att ni skulle komma hit igen eftersom allt blivit plundrat. Om inte Läkare Utan Gränser var här skulle jag inte bli bättre. Jag kunde ha dött.
Vi är en av få medicinska organisationer på plats i området. Genom samarbetet med GodEl och deras kunder har vi fått 1,1 miljoner kronor som vi kommer att använda för att ge hälso- och sjukvård åt en marginaliserad befolkning som lever i en miljö av ständigt återkommande våld och som annars inte skulle ha tillgång till sjukvård i tillräcklig utsträckning.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Sudan sedan 1979 och i det område som idag utgör Sydsudan sedan 1983. På plats har vi ett par hundra internationella fältarbetare som tillsammans med våra 2000 lokalanställda arbetar i flera projekt runt om i Sydsudan.
 

Läs mer
Sydsudan
26 mar 2015
Middagssolen gassade och 14-åriga Kume hittade till slut en skuggig plats vid en container. Plötsligt exploderade containern, fylld med gammal ammunition.
17 feb 2015
I slutet av november förra året ökade antalet mässlingsfall i flyktinglägret Yida, i Sydsudan.
05 feb 2015
Tusentals människor flyr våldet i det omtvistade gränsområdet mellan Sudan och Sydsudan och är i desperat behov av mat, vatten och sjukvård.
16 jan 2015
På bara ett års tid har vi sett en fördubbling av fallen av den dödliga parasitsjukdomen kala azar i landet.
23 dec 2014
Barnmorskan Maria von Zweigbergk har arbetat i Sydsudan i sex månader och är en av få fältarbetare som har relativt små barn. Maria förklarar hur hon kunde lösa livspusslet och åka iväg till Doro.
05 dec 2014
Människor i Sydsudan, världens till dags dato yngsta nation, plågas svårt av våld, undernäring och epidemier. Mödradödligheten är bland de högsta i världen, undernäringen i vissa områden är extrem.

Sidor