Nyhet 16 apr 2012

Svår behandling mot tbc

DELA DENNA SIDA

I Uzbekistan är andelen människor som smittats av multiresistent tuberkulos bland den högsta i världen. Ändå har mindre än tio procent av befolkningen tillgång till läkemedel mot denna form av sjukdomen.

I regionen Karakalpakstan arbetar Läkare Utan Gränser med att bekämpa multirestistent tuberkulos i flera projekt, som bland annat finansieras av Svenska PostkodLotteriet. Läkaren Johanna Kuhlin från Göteborg är på plats och berättar att hon aldrig förr sett så många tuberkulospatienter samtidigt.
En behandling mot multiresistent tuberkulos tar två år och är ”ingenting jag önskar någon”, berättar Johanna på sin blogg. De mediciner som patienterna behandlas med ger ofta svåra, och ibland till och med farliga, biverkningar, vilket gör att behandlingen är jobbig att fullfölja för många. De flesta läkemedel mot sjukdomen är fyrtio år gamla och inga nya har kommit på marknaden sedan dess.
På sjukhuset där Johanna arbetar får för närvarande 196 tuberkulospatienter behandling varav 122 har drabbats av den multiresistenta formen av sjukdomen. ”Ibland undrar jag över hur vi ska få stopp på denna epidemi”, skriver hon.
Många patienter är unga och det inte är svårt att föreställa sig hur de smittats. Ofta sover hela familjer i samma rum, där de utsätts för en redan smittads utandning och hosta. På vintern täcks ofta fönstren med plast för att stänga ute kylan och då finns ingen ventilation alls. Tuberkulosbakterierna stannar då länge i luften vilket ökar smittorisken.
Johanna har precis återvänt till Uzbekistan för andra gången på sitt andra uppdrag för Läkare Utan Gränser. Så mycket lockade arbetet mot multiresistent tuberkulos i Uzbekistan att hon genast ville återvända dit, även om det egentligen var meningen att hon skulle bege sig åt något annat håll i världen. Fler berättelser från Johannas vardag i Uzbekistan finns att läsa på hennes blogg http://johannaiuzbekistan.wordpress.com/
Läkare Utan Gränser har i över 30 år arbetat med tuberkulosprojekt, sjukdomsbehandling, diagnos och prevention. Idag behandlar vi patienter i över 30 länder. Eftersom tuberkulosbehandling är mycket lång och krävande fokuserar vi på rådgivning för att öka sjukdomsinsikten och förebygga vidare smitta.
Tack vare stöd från Svenska PostkodLotteriet kan personalen under 2012 ge hundratals patienter i Uzbekistan vård för tbc varje månad. Läs mer om samarbetet med Svenska Postkodlotteriet här.

 

16 apr 2014
Läkare Utan Gränser har startat en uppsökande verksamhet för testning av tuberkulos.
21 mar 2014
Läkare Ann Åkessons berättar om den svåra behandligen som barn med multiresistent tuberkulos måste genomgå. Och om hur det blir fest på sjukhuset när någon blivit frisk!
18 mar 2014
Varje år insjuknar åtta miljoner människor i tuberkulos (tbc) och 1,3 miljoner människor dör till följd av sjukdomen. Tuberkulos är luftburet och väldigt smittsamt.
19 feb 2014
Många av internerna på fängelset i Donetskregionen i Ukraina kommer från en tuff bakgrund och har svårt att motivera sig själva att genomgå den plågsamma behandlingen mot läkemedelsresistent tbc.
07 nov 2013
I Buenaventura, Colombia, är antalet fall av tuberkulos tre gånger högre än i resten av landet. Behandlingen är både lång och plågsam.
23 okt 2013
Idag släpper Världshälsoorganisationen, WHO, sin årliga rapport om det globala tillståndet för tuberkulos. Detta är oroande läsning – det finns oerhört mycket kvar att göra i kampen mot sjukdomen.

Sidor