Nyhet 31 maj 2012

Lämnar över projektet

DELA DENNA SIDA

Eftersom situationen har förbättrats i flyktinglägren i Liben-provinsen lämnar vi över delar av ansvaret för våra sjukvårdsprojekt i södra Etiopien till lokala hälsovårdsmyndigheter.

I maj förra året, när den humanitära krisen på Afrikas horn och i Somalia var som värst, utökade vi våra insatser i södra Etiopien. Då korsade i snitt 300, ibland så många som 1 500, flyktingar gränsen varje dag från Somalia till den sydetiopiska provinsen Liben där vi finns i fem olika flyktingläger.
I över 20 år hade då inbördeskriget härjat i Somalia samtidigt som torka och matbrist drabbade landet. För internationella hjälporganisationer är det svårt att komma in i Somalia för att ge hjälp.
I dag har läget stabiliserats och vi lämnar över ansvaret för många av projekten, bland annat i flyktinglägret i Hiloweyn, till etiopiska myndigheter.
– Sammantaget kan vi vara väldigt stolta med vad vi åstadkommit, det var inte lätt, minns Karline Kleijer, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Liben.
 
Fokus på behandling av undernäring
Främsta fokus låg på behandling av akut undernäring. Vi byggde även ut infrastrukturen i många områden så att medicin och hjälp kunde nå fram.
– Det fanns ett stort akut behov i ett mycket osäkert område. Vi levde och jobbade tätt inpå varandra under stor press. Det är fantastiskt att tänka på vad vi kunde åstadkomma, säger Karline Kleijer.
I Hiloweyn-lägret, där vi satte in stora resurser när krisen var som värst, lämnar vi nu över infrastruktur- och de flesta vårdprogram till ARRA, den etiopiska myndigheten med ansvar för flyktingar.
 
Vår närvaro består
Vår närvaro i Liben, i alla fem flyktingläger består, men i mindre omfattning. Vi fortsätter vårt arbete för att vårda undernärda barn. I samarbete med lokala hälsovårdsmyndigheter ger vi kirurgisk vård  till akut skadade, samt ger vård i Bur Amino, det senast etablerade flyktinglägret, dit cirka 2 000 flyktingar anländer varje månad.
 
I Somalia har Läkare Utan Gränser funnits sedan 1991. I nuläget driver vi 28 projekt riktade mot den somaliska befolkningen, både i Somalia och i grannländerna. Inbördeskriget har pågått i 21 år och befolkningen är fortfarande mycket känslig för infektioner, sjukdomar och undernäring.
Vi kommer inte att utöka våra insatser i landet förrän våra kidnappade hjälparbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut återförenas med sina familjer.
 

11 maj 2015
Läkare Utan Gränser har i lördags lanserat ytterligare ett räddningsfartyg för att bistå båtflyktingar som riskerar sina liv när de korsar Medelhavet.
04 maj 2015
Räddningsfartyget MY Phoenix räddade 369 människor under sitt första uppdrag i år. Vi driver verksamheten tillsammans med Migrant Offshore Aid Station (MOAS).
19 apr 2015
EU-länderna måste så fort som möjligt få igång omfattande sök- och räddningsinsatser i Medelhavet, uppmanar Läkare Utan Gränser efter den senaste massdrunkningen.
13 apr 2015
Vård i hemmet kan vara ett effektivt sätt att behandla även allvarlig akut undernäring hos indiska barn. Det visar en studie vi genomfört i delstaten Bihar i norra Indien.
10 apr 2015
Krisen med båtflyktingarna som anländer till de grekiska öarna börjar bli mycket allvarlig. De som överlever färden över Medelhavet får varken husrum eller sjukvård – och de blir allt fler.
18 feb 2015
Asylsökande, flyktingar och migranter tvingas bosätta sig i skogen och övergivna byggnader mitt i den stränga vintern i Serbien. Antalet asylsökande i Serbien har tredubblats sedan 2013.

Sidor