Nyhet 31 maj 2012

Lämnar över projektet

DELA DENNA SIDA

Eftersom situationen har förbättrats i flyktinglägren i Liben-provinsen lämnar vi över delar av ansvaret för våra sjukvårdsprojekt i södra Etiopien till lokala hälsovårdsmyndigheter.

I maj förra året, när den humanitära krisen på Afrikas horn och i Somalia var som värst, utökade vi våra insatser i södra Etiopien. Då korsade i snitt 300, ibland så många som 1 500, flyktingar gränsen varje dag från Somalia till den sydetiopiska provinsen Liben där vi finns i fem olika flyktingläger.
I över 20 år hade då inbördeskriget härjat i Somalia samtidigt som torka och matbrist drabbade landet. För internationella hjälporganisationer är det svårt att komma in i Somalia för att ge hjälp.
I dag har läget stabiliserats och vi lämnar över ansvaret för många av projekten, bland annat i flyktinglägret i Hiloweyn, till etiopiska myndigheter.
– Sammantaget kan vi vara väldigt stolta med vad vi åstadkommit, det var inte lätt, minns Karline Kleijer, ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete i Liben.
 
Fokus på behandling av undernäring
Främsta fokus låg på behandling av akut undernäring. Vi byggde även ut infrastrukturen i många områden så att medicin och hjälp kunde nå fram.
– Det fanns ett stort akut behov i ett mycket osäkert område. Vi levde och jobbade tätt inpå varandra under stor press. Det är fantastiskt att tänka på vad vi kunde åstadkomma, säger Karline Kleijer.
I Hiloweyn-lägret, där vi satte in stora resurser när krisen var som värst, lämnar vi nu över infrastruktur- och de flesta vårdprogram till ARRA, den etiopiska myndigheten med ansvar för flyktingar.
 
Vår närvaro består
Vår närvaro i Liben, i alla fem flyktingläger består, men i mindre omfattning. Vi fortsätter vårt arbete för att vårda undernärda barn. I samarbete med lokala hälsovårdsmyndigheter ger vi kirurgisk vård  till akut skadade, samt ger vård i Bur Amino, det senast etablerade flyktinglägret, dit cirka 2 000 flyktingar anländer varje månad.
 
I Somalia har Läkare Utan Gränser funnits sedan 1991. I nuläget driver vi 28 projekt riktade mot den somaliska befolkningen, både i Somalia och i grannländerna. Inbördeskriget har pågått i 21 år och befolkningen är fortfarande mycket känslig för infektioner, sjukdomar och undernäring.
Vi kommer inte att utöka våra insatser i landet förrän våra kidnappade hjälparbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut återförenas med sina familjer.
 

20 aug 2015
Räddningsinsatserna på Medelhavet äger ofta rum i sista minuten, när båtarna är nära att sjunka. Det berättar teamen ombord på våra tre räddningsfartyg. Sedan början på maj har teamen räddat sammanlag
06 aug 2015
Hundratals människor drunknade igår eftermid när en träbåt med cirka 600 personer ombord kapsejsade utanför den libyska kusten. Olyckan visar på allvarliga brister i de befintliga räddningsinsatserna.
30 jul 2015
Varje dag anländer flera hundra människor med flyktingbåtar på ön Kos. Ingenjören Mikael Mangold från Göteborg är på plats för att bygga ut boendet och se till att det finns el och vatten.
09 jul 2015
Tusentals människor är fast i skogarna runt byn Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien. På några veckor har de blivit tio gånger fler.
26 jun 2015
EU-toppmötet om migrationskrisen på Medelhavet nådde inte ända fram. Mottagningsvillkoren måste bli bättre, kommenterar vår rådgivare Aurelie Ponthieu.
26 jun 2015
Ingen lyfter ett finger för att hjälpa de människor som anländer med flyktingbåtar till Kos, säger Stathis Kyroussis, landsansvarig i Grekland. För första gången ser han helt övergivna människor.

Sidor