Nyhet 18 apr 2012

Kräver frigivning av medarbetare

DELA DENNA SIDA

Läkare Utan Gränser kommer inte öppna nya projekt eller utvidga de befintliga i Somalia innan de kidnappade medarbetarna, Blanca Thiebaut och Montserrat Serra, har frigetts.

De båda kidnappades för ett halvår sedan, den 13 oktober 2011, och hålls fångna i Somalia. Montserrat Serra och Blanca Thiebaut sågs senast i december 2011 i området Lower Shabelle i södra Somalia.
Läkare Utan Gränser fördömer skarpt bortrövandet och kräver att alla parter, särskilt myndigheter och klanledare i Somalia, aktivt bidrar till att Blanca och Montserrat friges och förs i säkerhet.  Läkare Utan Gränser, tillsammans med Monserrat’s och Blanca’s familjer, understryker att en väpnad fritagning inte är ett alternativ, utan förordar ett säkert frisläppande.
Läkare Utan Gränser fortsätter sitt engagemang för den somaliska befolkningen och kommer fortsätta att ge livräddande medicinsk vård. Organisationen kan emellertid inte bedriva normal verksamhet så länge våra två kolleger hålls fångna i landet.
Blanca Thiebaut, 30, och Montserrat Serra, 40, arbetade i flyktinglägret IFO-2 i Dadaab, Kenya då de kidnappades av väpnande män den 13 oktober förra året. I Dadaab-lägret finns över 460 000 somaliska flyktingar som lämnat sitt hemland på grund av matbrist och krig.
Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och driver för närvarande 13 projekt runt om i landet. 2011 ökade vi vår verksamhet för att möta de växande behoven och drev medicinska projekt på 22 platser i centrala södra delarna av Somalia, samt tillhandahöll medicinsk hjälp till somaliska flyktingar i Dadaab i Kenya och Dolo Ado i Etiopien.

 

Läs mer
Somalia
16 apr 2015
Hundratusentals människors liv är i fara om kenyanska myndigheter stänger flyktinglägret Dadaab i nordöstra Kenya.
14 aug 2013
Efter 22 år av medicinsk hjälp i Somalia sätter övergrepp och missbruk stopp för vidare humanitära insatser.
18 jul 2013
Våra två medarbetare Mone och Blanca, som kidnappades i Dadaab i oktober 2011, är nu fria. Vi mottar beskedet med enorm lättnad och glädje!
12 apr 2013
Debattartikel publicerad i SVD Brännpunkt. Sverige har hittills försvarat hjälporganisationernas oberoende. Men nu vill man integrera hjälpen med den militära aktionen i Somalia.
28 feb 2013
Livsviktig humanitär hjälp i Somalia kan äventyras om humanitära hjälpinsatser integreras med politiska och militära insatser.
13 feb 2013
Våld, flykt och brist på mat är vardag för många somalier. Det humanitära biståndet måste fortsätta att prioriteras till de södra delarna av landet och måste stå fritt från politiska agendor.

Sidor