Nyhet 14 maj 2012

Kolera fortsätter härja i Haiti

DELA DENNA SIDA

Haiti drabbas återigen av kolera i takt med att årets regnperiod är på ingång. Nu varnar Läkare Utan Gränser för att landet inte har tillräckliga resurser för att bekämpa den dödliga sjukdomen.

Tvärt emot vad Haitis hälsoministerium påstår, är många vårdinrättningar i landet oförmögna att hantera koleraepidemierna. 
 
– För lite har gjorts när det gäller förebyggande åtgärder. Det har varit många möten mellan regeringen, FN och deras humanitära samarbetspartners, men alldeles för få konkreta lösningar, säger Gaetan Drossart, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Haiti.
 
Under förra året rapporterades nära 200 000 kolerafall under regnperioden mellan maj och oktober. Övervakningssystemet, som är tänkt att övervaka och larma om situationen förvärras, fungerar inte som det ska. Endast i huvudstaden Port-au-Prince behandlade Läkare Utan Gränser 1 600 kolerapatienter i april – en fyrdubbling på mindre än en månad.
 
– Det är oroande att inte haitiska hälsovårdsmyndigheter är bättre förberedda och att de envisas med att skicka ut lugnande meddelanden till befolkningen som inte stämmer överens med verkligheten, rapporterar Drossart.
 
Förebyggande insatser nödvändiga
Läkare Utan Gränsers egen studie i Artibonite-regionen, visar att de förbyggande åtgärderna har minskat betydligt sedan 2011. Mer än hälften av alla organisationer verksamma i regionen förra året har nu försvunnit.
 
– Regn är bara en av riskfaktorerna för smittspridning, men så fort det slutar regna så avtar även koleran, förklarar Maya Allan, Läkare Utan Gränsers epidemiolog. 
 
Samtidigt som regnet avtar, upphör även finansieringen fram till nästa regnperiod, istället för att fortsätta gå till förebyggande verksamhet. Grundläggande saker som tillgång till rent vatten är fortfarande ett stort problem och majoriteten av befolkningen har varken tillgång till latriner och rent vatten. Av dem som överlevde jordbävningen januari 2010, lever fortfarande över en halv miljon människor i läger. En studie utförd av ’Haiti National Directorate of Water Supply and Sanitation’ visar att över en tredjedel av människorna i lägren inte har tillgång till rent vatten och endast en procent har tillgång till tvål.
 
Vaccin inte heltäckande
Koleravaccin används i vissa delar av landet och kan till viss del kontrollera sjukdomen, men det är inte en heltäckande lösning. Vaccinet ger immunitet i drygt tre år och beräknas endast ge ett 70-procentigt skydd mot sjukdomen. 
 
På lång sikt krävs en förbättring av landets vatten-och avloppssystem som kan ge en mer varaktig lösning för att motverka epidemier - men det kommer att ta tid. Därför är det viktigaste just nu att alla hälsoaktörerna omedelbart börjar arbeta mot ett och samma mål - att rädda så många människoliv som möjligt. 
 
Första kolerafallet i Haiti upptäcktes i oktober 2010 och sedan dess har 535 000 människor smittats och över 7 000 människor dött, enligt haitiska hälsoministeriet. Hittills har Läkare Utan Gränser behandlat över 170 000 människor eller 33 procent av alla kolerafall i hela landet.
 

Läs mer
Haiti Kolera
27 maj 2015
Ett kolerautbrott har drabbat överbefolkade läger i Tanzania där tusentals flyktingar från Burundi samlats för att söka skydd.
03 mar 2015
Sedan i december 2014 har kolerafall rapporterats i Moçambique och under den senaste månaden har antalen fall ökat drastiskt med 3 500 smittade och 37 döda.
12 jan 2015
Idag är det fem år sedan en jordbävning ödelade stora delar av Haitis huvudstad Port-au-Prince. Nästan alla haitier förlorade någon släkting, vän eller granne den dagen.
28 okt 2014
I september bekräftades ett flertal kolerafall i södra Niger. Sedan dess har 20 dödsfall rapporterats och tillsammans med hälso- och sjukvårdsministeriet har Läkare Utan Gränser behandlat nästan 1000
09 sep 2014
En kraftig minskning i antalet nya kolerafall i Sydsudan under de senaste veckorna har gjort att vi har haft möjlighet att minska våra insatser mot kolera i området.
10 jun 2014
Det har snart gått en månad sedan kolera bröt ut i Sydsudans huvudstad Juba. Sedan dess har 29 människor dött och 1 306 människor behandlats. Vi driver tre koleracenter och tre vätskestationer.

Sidor