Nyhet 17 apr 2012

Avbryter verksamhet efter bomb mot sjukhus

DELA DENNA SIDA

Läkare Utan Gränser avbryter omedelbart sin medicinska verksamhet efter att en bomb exploderat i det nyöppnade mödravårdssjukhuset i provinsen Khost i sydöstra Afghanistan.

Explosionen ägde rum inne på sjukhuset tidigt under tisdagen den 17 april och skadade sju personer, däribland ett barn.
 
– Vi avbryter vår verksamhet tills vi får garantier från styrande aktörer i området att vi obehindrat kan bedriva vår verksamhet och att säkerheten för våra patienter och personal respekteras, som tidigare överenskommet, säger Renzo Fricke, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Afghanistan.
 
Patienter i behov av sjukvård kommer tills vidare hänvisas till provinssjukhuset i Khost.
Villkoret för ett återupptagande av organisationens medicinska verksamhet i Khost är att säkerheten för patienter, personal och vårdinrättningar respekteras.
 
Mödravårdssjukhuset i Khost rymmer 56 sängar. Det öppnade i mars 2012 och har sedan dess behandlat över 700 patienter. Läkare Utan Gränser driver ett sjukhus i östra Kabul och ett sjukhus i provinsen Helmand, samt ett akutcenter i Kunduz i norra Afghanistan.

 

Läs mer
Afghanistan
06 okt 2015
Lördagen den 3 oktober bombades vårt sjukhus i Kunduz upprepade gånger av internationella koalitionsstyrkor. Vi kräver en oberoende utredning.
04 okt 2015
Sjuksköterskan Lajos Zotan Jecs befann sig på vårt sjukhus i Kunduz när det träffades av bomber tidigt på lördag morgon. Här beskriver han vad som hände.
03 okt 2015
Vi fördömer i starkast möjliga ordalag den fruktansvärda bombräden mot vårt sjukhus i Kunduz i Afghanistan.
03 okt 2015
Läkare Utan Gränsers traumasjukhus i Kunduz i norra Afghanistan utsattes för upprepade bombningar i natt den 3 oktober. Flera personer har dödats och fortfarande saknas många.
30 sep 2015
Vårt traumasjukhus i den afghanska staden Kunduz är överfullt efter strider mellan regeringen och oppositionen under måndagen.
03 jul 2015
Tungt beväpnade soldater tog sig in på vårt traumacenter i den afghanska staden Kunduz i onsdags. Ingen skadades under den hotfulla incidenten, men centret är tvunget att hålla stängt.

Sidor