Nyhet 17 apr 2012

Avbryter verksamhet efter bomb mot sjukhus

DELA DENNA SIDA

Läkare Utan Gränser avbryter omedelbart sin medicinska verksamhet efter att en bomb exploderat i det nyöppnade mödravårdssjukhuset i provinsen Khost i sydöstra Afghanistan.

Explosionen ägde rum inne på sjukhuset tidigt under tisdagen den 17 april och skadade sju personer, däribland ett barn.
 
– Vi avbryter vår verksamhet tills vi får garantier från styrande aktörer i området att vi obehindrat kan bedriva vår verksamhet och att säkerheten för våra patienter och personal respekteras, som tidigare överenskommet, säger Renzo Fricke, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Afghanistan.
 
Patienter i behov av sjukvård kommer tills vidare hänvisas till provinssjukhuset i Khost.
Villkoret för ett återupptagande av organisationens medicinska verksamhet i Khost är att säkerheten för patienter, personal och vårdinrättningar respekteras.
 
Mödravårdssjukhuset i Khost rymmer 56 sängar. Det öppnade i mars 2012 och har sedan dess behandlat över 700 patienter. Läkare Utan Gränser driver ett sjukhus i östra Kabul och ett sjukhus i provinsen Helmand, samt ett akutcenter i Kunduz i norra Afghanistan.

 

Läs mer
Afghanistan
03 jul 2015
Tungt beväpnade soldater tog sig in på vårt traumacenter i den afghanska staden Kunduz i onsdags. Ingen skadades under den hotfulla incidenten, men centret är tvunget att hålla stängt.
26 jun 2015
Tunga strider mellan afghanska säkerhetsstyrkor och oppositionsgrupper i nordöstra delen av Kunduz-provinsen har lett till många skadade. En tredjedel är kvinnor och barn.
11 dec 2014
I Afghanistan är komplicerade förlossningar inte ovanligt, men många kvinnor saknar tillgång till vård. Vi har nu öppnat en mödravårdsklinik i distriktet Dasht-e-Barchi i västra Kabul.
10 nov 2014
I skuggan av ebolakrisen i Västafrika pågår många andra allvarliga humanitära kriser. Omärkta pengar räddar liv bortom ebola, och hjälper oss att göra skillnad världen över.
25 feb 2014
Trots årtionden av internationellt bistånd är tillgången till sjukvård i Afghanistan begränsad för många människor.
25 feb 2014
2014 lämnar NATO:s trupper Afghanistan. För Läkare Utan Gränser är glappet stort mellan den överdrivet optimistiska retoriken om sjukvård och den verklighet våra team ser på plats.

Sidor